Bestrijding van buxusziektes

Helaas komt het de laatste tijd vaak voor: De mooie groene buxushaag wordt ondanks alle liefdevolle verzorging kaal of de bladeren worden geel. Maar wat kun je hier aan doen? De buxus heeft een ziekte te pakken en dit kan verschillende oorzaken hebben. De term buxusziekten wordt eigenlijk gebruikt voor twee verschillende kwalen die in de buxus kunnen voorkomen. Dit is dat de nieuwe scheuten afsterven of je kunt te maken hebben met de buxusmot. Om er zeker van te zijn om welke ziekte het gaat, moet je goed naar de plant kijken.

Buxusschot stervende of de buxusmot?

In het geval van het afsterven van de nieuwe scheuten, dit noemt men ook wel buxus paddenstoel, dit kun je herkennen door bruine vlekken op de bladeren. De bruine vlekken zullen groeien en naar elkaar toe trekken hierdoor sterft het blad af. De buxusmot is gemakkelijk te herkennen. De rupsen van de buxusmot eten alle bladeren behalve de takken. Je kunt een witte laag op de takken zien die lijken op spinnenwebben. Als je eenmaal hebt vastgesteld met welke ziekte jouw buxus besmet is kun je direct beginnen met het bestrijden daarvan.

De afsterving bestrijden

Als je buxusscheuten afsterven is het belangrijk dat je direct begint met bestrijden. Deze buxusziekte is een buxusschimmel genaamd ‘’Cylindrocladium buxicole’’. Deze heeft zicht gevestigd op de buxus en verspreid zich enorm snel (ook van plant naar plant). Als je de schimmel niet onder controle krijgt dan bestaat de kans dat alle buxusstruiken besmet raken. Dit gebeurd door: (opspattend) regenwater of wind, maar ook door invloeden van buitenaf zoals een geïnfecteerde heggenschaar. Als je meerdere buxusstruiken hebt moet je ervoor zorgen dat je kleding en heggenschaar direct desinfecteert na het snoeien van de besmette plant. Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een schimmelinfectie aantreffen op andere struiken, dan komen de schimmelsporen waarschijnlijk voor op andere planten en in de grond. In dit geval kun je de schimmel alleen stoppen met Fungiciden. Voor het beste resultaat moet de behandeling in de zomer gebeuren. Je moet ervoor zorgen dat grond niet te vochtig is. Daarom moet je jouw buxus niet teveel watergeven of het water over de bladeren laten lopen. Op warme en vochtige dagen moet je de plant niet snoeien. De schimmel verplaatst zich nog sneller op bladeren die beschadigd zijn door het snoeien. De locatie van de buxus is ook belangrijk bij het voorkomen : Het moet zonnig en luchtig zijn.

Gevecht tegen de buxusmot

De Buxusmot is een van de meest gevreesde plagen onder de tuinders. Door heel Nederland vindt je de rupsen. De rupsen van de ‘’Cydalima perspectalis’’ een kleine Oost-Aziatische vlinder. Die helaas onze buxusplanten in een oogwenk kaal eet. De vrouwtjes leggen de eieren in de bladeren van de buxus. Zodra deze uitkomen beginnen de rupsen te eten. Je herkent de rupsen aan hun lichtgroene kleur met bruine strepen en zwarte vlekken ze worden ongeveer 5 cm lang. Om de rups te bestrijden is het belangrijk om de struiken regelmatig preventief te besproeien. Doe dit minimaal drie keer per jaar in april / mei / juli / augustus/ september / oktober. Je kunt hiervoor een biologische of chemische spray gebruiken. Hiervoor zijn spuitmiddelen op basis van de bacterie Baxillus thuringiensis of insecticiden uit de groep van pyrethroïden geschikt. Er kunnen echter ook alternatieve middelen worden gebruikt om jouw buxus van de plaag te ontdoen. Als je niet bang bent voor rupsen kun je ze ook met de hand verzamelen of afspuiten met een hogedrukreiniger. Inmiddels zijn er ook vogels die graag de buxusmot op eten. Om deze methode te gebruiken is het belangrijk dat jouw tuin vogel vriendelijk is. Als preventieve maatregel moet je er voorzorgen dat de tuin zo min mogelijk wordt verlicht. De buxus mot komt af op kunstlicht. Welke maatregel je ook kiest het is uitermate belangrijk om alle (levende) rupsen te verwijderen. Zodat deze het jaar erop geen schade aan kunnen richten. Wil je echter aan de veilige kant zijn en alle buxusziektes voorkomen dan kun je beter een buxusvervanger kiezen.

Geen behoefte aan buxusziekten: De alternatieven

Ondanks dat de ziektes goed te bestrijden zijn kiest men regelmatig voor een alternatief. De alternatieven lijken enorm veel op de buxus en zijn ook wintergroen. Bijvoorbeeld de Japanse hulst, Taxus of Kamperfoelie zijn zeer geschikt als alternatief. Het vervangen van de buxus is in de meeste gevallen de gemakkelijkste oplossing aangezien het bestrijden van de ziektes tijdrovend is en niet altijd een garantie tot succes.