Beuken als haag gebruiken

Beukenhagen (Latijnse naam Fagus) zijn erg geliefd. Beuken groeien snel, kunnen erg goed tegen snoeien en zijn gemakkelijk te verzorgen. De beuk is bovendien een erg populaire haag om nieuwsgierige blikken buiten te houden. Hoewel beuken niet wintergroen zijn, maar alleen vanaf het voorjaar tot in de herfst groen zijn, kunnen ze toch goed als privacy haag ingezet worden. Dat komt omdat het blad in de herfst niet van de struik af valt, maar pas vanaf het voorjaar. In de herfst krijgt het blad een mooie herfstkleur, waarna het in de winter aan de struik blijft hangen. Is het weer tijd om in de tuin te zitten? Dan is het nieuwe blad ondertussen weer terug aan de stuiken. Omdat de beukenhaag snel groeit hoef je niet lang te wachten totdat deze de gewenste hoogte bereikt.

Buche als Hecke nutzen

Beuken in de tuin

Een beukenhaag heeft nog meer voordelen. Deze is gemakkelijk te verzorgen en stelt weinig eisen aan de omgeving en de bodem. Omdat een beuk een inheemse plant is, heeft deze geen probleem met wind en vorst. De beuk is hierop goed aangepast. Beukenhagen worden in heel Europa al erg lang gebruikt. Ze worden veel als afscheiding en natuurlijke schutting ingezet in tuinen en parken. Een beukenhaag dient 2 keer per jaar gesnoeid te worden.

Beukenhaag soorten

De meest bekende beuken soorten zijn de groene beuk (Fagus sylvatica), de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) en de haagbeuk (Carpinus betulus). De Carpinus is eigenlijk geen echte beuk, maar meer verwant aan de berken (Betulaceae). De bladvorm en de manier van verzorgen lijkt wel erg veel op die van de echte beuk (Fagus sylvatica). Het verschil tussen de groene beuk en de rode beuk zit hem, zoals de naam eigenlijk al zegt, in de kleur van het blad. Dit zijn wel echte beuken (Fagaceae). In de herfst zie je het verschil tussen de echte beuk en de haagbeuk: de bladeren van de echte beuk worden oranje, en de bladeren van de haagbeuk worden geel. Het blad van de echte beuk blijft vaak tot in het voorjaar aan de struik hangen. De haagbeuk verliest zijn blad vaak gedurende de winter. Dit zorgt ervoor dat de echte beuk (Fagus) beter geschikt is als privacy haag dan de haagbeuk (Carpinus). Het grootste verschil tussen de twee soorten is echter de standplaats: De haagbeuk kan beter in de schaduw staan en kan ook beter tegen een vochtige of zelfs langdurig natte standplaats dan de echte beuk. Een korte overstroming is vaak ook geen probleem voor de haagbeuk. De echte beuk kan niet tegen overstroming, en houdt van een voedselrijke, lemige bodem. De verzorging van beide soorten is verder gelijk; ze moeten allebei twee keer per jaar gesnoeid worden, om mooi vol te groeien. Beide soorten kunnen goed tegen snoeien en kunnen ook in vormen gesnoeid worden.

 

Beuken kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschhillende beuken kopen.