Een borderpakket aanplanten in 4 simpele stappen

Je hebt een borderpakket of misschien zelfs meerdere borderpakketten gekocht. Goed bezig! Fijn voor de natuur en handig voor de groene baas zonder groene vingers, want met borderpakketten heb je makkelijk en snel een mooie, groene tuin. Nu alleen nog die border aanplanten. Wees gerust: met ons vier-stappen-plan is het zo gefikst.

 

Stap 1: Wat heb je nodig voor een borderpakket in je tuin?

Om een border in je tuin te planten heb je niet veel nodig, maar de grond onkruidvrij maken als voorbereiding is wel slim. Leg het volgende klaar: 

 • Tuingereedschap om de tuin onkruidvrij te maken
 • Een schepje om gaten te graven;
 • Een gieter of plantenspuit;
 • Eventueel tuinaarde.

Heb je alle benodigdheden verzameld? Tijd om de plek waar de borderplanten moeten komen onkruidvrij te maken. 

 

Stap 2: Maak je borderpakket onkruidvrij

 • Hark de grond aan tot deze mooi gelijk en vlak is en pluk het onkruid wat je losharkt weg. Let op: niet aanstampen, dan wordt de grond te compact en kan water de wortels van de planten uit het borderpakket niet goed bereiken!
 • Zet de planten met pot en al vast klaar zoals aangegeven op de plattegrond die je bij ieder Garmundo borderpakket krijgt. Zo weet je precies waar elke plant straks moet komen. Wanneer het oppervlak van je border niet helemaal overeenkomt met de plattegrond kun je losgaan met je eigen creativiteit (bijvoorbeeld wanneer de border in jouw tuin dieper of breder is of een andere vorm heeft), maar probeer wel de borderplanten die op de plattegrond vooraan staan zoveel mogelijk vooraan te planten. Hetzelfde geldt voor planten die achteraan staan. Waarom? Door laag vooraan te planten en hoog achteraan heb je al je borderplanten in het zicht en profiteren de planten optimaal van zonlicht.

Nu je grond onkruidvrij is, kun je de grond en de borderplanten voorbereiden op een vruchtbare toekomst. Van vaste borderplanten heb je lang plezier tenslotte, dus zorg dat ze een goede start krijgen.

 

Stap 3: Geef je borderplanten een vruchtbaar begin

 • Haal de planten van je borderpakket uit de doos en maak ze een beetje vochtig met de gieter of plantenspuit. Gebruik liever geen ijskoud water wanneer het buiten erg warm is, daar kan de plant een optater van krijgen. 
 • Komen jouw borderplanten in een ondoorlatende of voedingsarme grond te staan? Meng dan wat tuinaarde door de bovenste 10 cm van de bodem om de vruchtbaarheid te vergroten. 

 

Stap 4: Borderpakket aanplanten

Is al het onkruid weg, de grond mooi vlak en staan alle potjes uit het borderpakket op de juiste plek? Mooi, dan is het nu tijd voor het grote moment: het aanplanten van jouw border.

 • Graaf een kuiltje van ongeveer 13-15 cm diep en 12 cm breed.
 • Neem de eerste borderplant uit de pot en plaats deze in de grond. Voor de juiste plantdiepte hou je gewoon de plantdiepte in de pot aan.
 • Druk de grond rondom de plant stevig aan met je handen zodat -ie stevig in je border zit.
 • Dit herhaal je tot alle planten uit het borderpakket in de grond staan.
 • Geef vervolgens alle borderplanten een flinke hoeveelheid water: 2 liter per plant is prima. 

Makkelijk toch? Hou wel rekening met het weer wat border aanplanten betreft. Bepaalde weersomstandigheden hebben namelijk een nadelig effect op je kersverse vaste borderplanten. Plant de border in je tuin liever niet bij: 

 • Extreme droogte of harde wind. Dan kunnen de planten uit het borderpakket uitdrogen.
 • Zeer zware regenval. De grond wordt dan zo nat en compact dat de wortels van de borderplanten geen kans krijgen om te groeien.
 • Vorst. Graven in bevroren grond is al niet chill, maar bovendien bestaat de kans dat de wortels door de vorst beschadigen.

 

Verzorging van jouw borderplanten

Einde van het stappenplan, alle borderplanten staan in de grond. Lekker gewerkt! Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat de planten volgens plan groeien en zo lang mogelijk mooi blijven. Geef de borderplanten daarom voldoende en regelmatig water. 

In de (late) lente en zomer, als de temperaturen hoog liggen, is 1 liter per plant, minimaal 2 keer per week voldoende. Dit is wel afhankelijk van gesteldheid van de grond. Heeft het flink geregend, dan hoef je je niet zo’n zorgen te maken om een dorstige border in je tuin. Is het juist erg heet, dan kan het geen kwaad om je borderplanten te trakteren op wat extra vocht. Je kunt de planten dan het beste ’s ochtends of ‘s avonds water geven, zodat het water niet verdampt.

Natuurlijk een inkoppertje, maar we willen het toch gezegd hebben: het is verstandig om je border en de directe omgeving ervan onkruidvrij te houden. Distels, paardenbloemen en ander ongewenst groen nemen niet alleen het zicht op je mooie borderpakket weg, maar ook pikken ze vocht, voedingsstoffen en zonlicht in. Allemaal ingrediënten die juist zo belangrijk zijn voor jouw nieuwe borderplanten. Af en toe lekker harken is ons advies!

Zo, jij bent klaar voor een groene border vol vaste planten. Heb je vragen over de informatie in deze ‘plantleiding’? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice!