Perenbomen

Perenbomen

Perenbomen zijn bomen die gemakkelijk aangroeien in de tuin. Ze bloeien in de lente, en in de zomer is het dan zover: Je kunt genieten van zelf gekweekte peren! Bij het kiezen van een perenboom is het belangrijk om te letten op de smaak van het fruit, de maat van de boom en het doel van de peer.

Lees verder..
per pagina

Perenbomen

Perenbomen zijn bomen die gemakkelijk aangroeien in de tuin. Ze bloeien in de lente, en in de zomer is het dan zover: Je kunt genieten van zelf gekweekte peren! Bij het kiezen van een perenboom is het belangrijk om te letten op de smaak van het fruit, de maat van de boom en het doel van de peer. Er zijn handperen die vooral geschikt zijn om meteen op te eten, maar er zijn ook stoofperen die gebruikt worden om in te maken. Net zoals bij appelbomen zijn er bij perenbomen zowel zelfbestuivers als bomen die kruisbestuiving nodig hebben voor het geven van fruit.

Zelfbestuiving of kruisbestuiving?

Het is belangrijk om te weten of de perenboom zelfbestuivend is of niet. Een zelfbestuivende boom kan zijn eigen bloesems bestuiven en zo fruit geven zonder dat er andere perenbomen in de buurt staan. Een boom waarbij dit niet mogelijk is, is afhankelijk van kruisbestuiving door een andere perenboom. Kruisbestuiving brengt altijd meer vruchten dan zelfbestuiving. Bij kruisbestuiving is het belangrijk dat de bomen gelijktijdig bloeien. Of een boom zelfbestuivend is of niet staat aangegeven in de tabel onder de productfoto. Goede zelfbestuivende soorten zijn onder andere de Conference, Concorde, Doyenne du Comice en de Gieser Wildeman. Goede kruisbestuivingen zijn te maken met bijvoorbeeld de Triomphe de Vienne en de Beurre Hardy.

Soorten perenbomen

Er zijn veel verschillende soorten perenrassen. Soms zie je door de fruitbomen het bos niet meer! Bij de productspecificaties vind je welke smaak de betreffende peer heeft, en alle andere belangrijke eigenschappen. Ook staat erbij of de boom een zelfbestuiver is of afhankelijk is van kruisbestuiving. Iedere perenboom geeft zijn vruchten op 2-jarig hout. Dat betekent dat een nieuwe tak dit jaar geen vruchten geeft, maar volgend jaar wel. Wist je dat alle perenbomen geënt worden op dezelfde onderstam, namelijk de Pyrus communis (de wilde peer)? De ‘tamme’ peer wordt op de onderstam geënt en produceert de lekkerste peren!

De meest populaire perenrassen vind je hieronder:

  • Perenboom Conference: handpeer, pluk september, zelfbestuiver, zoet van smaak
  • Perenboom Doyenne du Comice: handpeer, pluk september, zelfbestuiver, zachtzoet van smaak
  • Perenboom Gieser Wildeman: stoofpeer, pluk oktober, zelfbestuiver, hard en zoetzuur van smaak, na stoven zacht en zoetig van smaak

Maximale grootte van een perenboom

Om te weten of een perenboom geschikt is voor in jouw tuin is het van belang om te weten wat de uiteindelijke hoogte van de boom is. De gemiddelde maten van onze fruitbomen zijn als volgt:

  • Laagstam/struikvorm: Stam van ca. 50 cm, totale hoogte maximaal ca. 2 meter. Uitstekend geschikt voor kleine tuinen. Erg gemakkelijk plukken.
  • Halfstam: Stam van ca. 120 cm, totale hoogte ca. 3 meter. Geschikt voor kleine en middelgrote tuinen, maar ook voor grotere tuinen.