Tips voor het planten van groenblijvende hagen
Groenblijvende hagen zijn perfect voor veel tuinen: In de winter behouden deze planten hun blad. Hierdoor heb jij er minder onderhoud aan dan bij andere bladverliezende planten. Ze blijven altijd groen en je ziet zelfs in de winter geen kale/bruine takken. Je kunt ze ook gebruiken om geweldige afscheidingen en privacy heggen te creëren. Een dichte, groenblijvende haag kan ook dienen als toevluchtsoord voor dieren en beschermt tegen luchtvervuiling, geluid, wind en zon. Daarom willen veel mensen een groenblijvende haag planten. Het aanplanten van wintergroene hagen is gemakkelijk als je een paar simpele aanbevelingen in gedachten houdt.
Groenblijvende haag planten
Het planten van groenblijvende heggen vraagt wel wat voorbereiding. Je moet natuurlijk als eerste een plantsoort/haag kiezen. Wil je een hoge en breed groeiende laurier? Een kleinbladige buxus of een hoog groeiende conifeer. Als je eenmaal voor een bepaalde soort hebt gekozen, moet je de aanschaf hoogte bepalen. Grotere maten zijn wat duurder, maar je hoeft niet zo lang te wachten op een hoge zichtdichte haag. Deze beslissingen zijn belangrijk bij het planten van een groenblijvende haag, omdat het aantal planten dat je nodig hebt ervan afhangt. Op Garmundo vind je het exacte aantal struiken dat je per meter nodig hebt op de betreffende productpagina van de haagplanten. Dan moet je kiezen of je planten met blote wortel, kluit of in container wilt. Alle drie de typen verschillen in de teelt. Kluiten en blote wortel planten moeten zo snel mogelijk worden geplant. Bij planten in container kun je hier wat langer mee wachten. Bij kluiten en blote wortel planten is de kans iets groter dat niet alle planten aanslaan. Bestel daarom altijd een aantal planten extra. Containerplanten zijn wat duurder, maar wel altijd beschikbaar en het hele jaar door aan te planten. De beste tijd om groenblijvende hagen te planten is in september en begin oktober. De groenblijvende plant heeft nog tijd nodig om zichzelf te wortelen en te wennen aan de nieuwe locatie voordat de koude dagen eraan komen. Als je de planten eenmaal thuis bezorgd hebt gekregen, is het belangrijk dat je ze goed water geeft voordat ze in de grond worden gezet. Zorg er bij het graven van de sleuf/plantgaten voor dat deze anderhalf keer zo breed is als de kluit/ uitgespreide wortels. Je kunt een touw spannen als hulpmiddel voor het creëren van een rechte haag. Zet daarna de planten in de sleuf of het plantgat. Je kunt wat compost of potgrond door de uitgegraven grond mengen. Gooi de grond terug rondom de plant en stamp deze met de voet aan. Voor grote hagen is het raadzaam om dit met meerdere mensen te doen.
10 tips voor het planten van groenblijvende hagen
1. Geef de pas geplante haag na het planten veel water en vergeet niet om de haag ook in de winter te voorzien van water.
2. Ga niet planten bij vorst.
3. Breng een laag mulch rond de stammen van de net geplante struiken om ze te beschermen tegen de kou en om de planten vochtig te houden.
4. Plant vorstgevoelige planten in het voorjaar voor beter resultaat.
5. Let op de plantafstand tot het naastgelegen pand: hiervoor zijn wettelijke richtlijnen.
6. Denk aan voldoende afstand tussen de haag en andere structuren zoals: tuinhuizen, schuttingen en andere beplanting. Denk eraan dat hagen niet goed groeien onder bomen.
7. Kluit planten en blote wortel planten kun je inkuilen, wanner je deze niet direct in de grond kunt zetten.
8. Na de zomer niet bemesten, anders ontstaan er jonge scheuten die niet tegen de vorst kunnen.
9. Installeer indien nodig een drainagelaag op bodems waar het water niet goed weg kan.
10. Heb je vragen of twijfels? Neem dan contact op met onze klantenservice zodat jij met een goed stukje nieuwe groen begint.