Bepaalde delen van de thuja conifeer, zoals takken, naalden en kegelvormige vruchten, zijn giftig voor mensen en dieren. In dit artikel lees je welke variëteiten giftig zijn, welke symptomen bij vergiftiging optreden en hoe je veilig met deze haagplanten omgaat.
Welke Thuja-soorten zijn giftig?
De volgende Thuja-soorten bevatten de stof thujon, die bij inname van grotere hoeveelheden giftig kan zijn voor mensen en dieren:
-
Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’),
-
Thuja Smaragd (Thuja occidentalis ‘Smaragd’),
-
Thuja Martin (Thuja plicata ‘Martin’),
-
Thuja Excelsa (Thuja plicata ‘Excelsa’)
-
Thuja Atrovirens (Thuja plicata ‘Atrovirens’).
Takken, naalden en kegels van deze coniferen bevatten thujon. Dit is een giftige stof die vooral schadelijk is voor dieren, met name paarden. Inname kan leiden tot maag-, lever- en nierproblemen. Hoewel bij dieren, zoals muizen, een dodelijke dosis van thujon is vastgesteld (ongeveer 45 mg/kg lichaamsgewicht), is er geen specifieke dodelijke dosis voor mensen bekend.
Bij mensen is het risico op vergiftiging klein, maar huidcontact met de groenblijvende haagplanten kan huidirritatie of een allergische reactie veroorzaken.Thujon kan bij gevoelige personen huidirritatie veroorzaken. Bij incidenteel contact, zoals tijdens tuinonderhoud, is het risico echter laag. Het dragen van handschoenen wordt aanbevolen, maar de kans op ernstige reacties is klein.
Wat zijn de symptomen van een thuja-vergiftiging bij mensen?
De symptomen van een thuja-vergiftiging bij mensen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, duizeligheid en in uitzonderlijke gevallen verwardheid. Thuja-vergiftiging is zeldzaam, maar kan optreden na inname van een grote hoeveelheid naalden of kegels. De ernst van de klachten hangt af van de hoeveelheid thujon die is ingenomen. Neem bij klachten direct contact op met de huisarts.
Symptomen van thuja-vergiftiging bij dieren
Thujavergiftiging komt vooral voor bij dieren zoals vee, honden en katten na het eten van de giftige onderdelen (naalden, takken, kegels). De volgende symptomen kunnen optreden:
-
Maag- en darmklachten, zoals braken, diarree, verminderde eetlust
-
Neurologische verschijnselen, zoals coördinatieproblemen en sufheid
-
Dier oogt zwak, bijvoorbeeld staat wankel op de poten
-
Overlijden in zeer ernstige gevallen, vooral bij paarden
Schakel bij symptomen direct een dierenarts in.
Is het veilig om een Thuja in de tuin te planten?
Ja, het is veilig om in de tuin een thuja te planten als haag of solitair. De Westerse levensboom is geschikt als sierplant en haagplant en alle Thuja-soorten zijn veilig om aan te raken. Let op met dieren en kinderen: het eten van de naalden, takken of kegels eten is schadelijk.

Niet-giftige alternatieven
Niet-giftige alternatieven zijn Groene Beukenhaag, Meidoorn en Sleedoorn. Deze (deels) bladverliezende haagplanten bieden vergelijkbare eigenschappen als de Thuja. De Groene Beukenhaag (Fagus sylvatica) behoudt in de winter verdroogd blad, waardoor hij net als Thuja het hele jaar privacy en structuur geeft.
Meidoorn (Crataegus monogyna) heeft een dichte vertakking en is goed winterhard, waardoor hij net als Thuja geschikt is als privacy haag. De sleedoorn (Prunus spinosa) biedt met zijn dichte, stekelige takkenstructuur net als de Thuja beschutting en privacy.