Coniferenhaag bemesten: de juiste voeding voor optimale groei

25 July 2025

Coniferenhaag bemesten: de juiste voeding voor optimale groei

Een coniferenhaag heeft voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Door te bemesten vul je essentiële voedingsstoffen in de bodem aan, wat de groei en weerstand van de haag verbetert. Dit bevordert een dichte structuur, stimuleert groei en versterkt de wortels. Hierdoor is de haag beter bestand tegen ziektes en weersinvloeden. Ontdek welke meststoffen het beste werken, wanneer je moet bemesten en hoe je dit goed uitvoert.

Welke voeding heeft een conifeer nodig?

Een conifeer heeft stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) nodig voor een gezonde groei en een groene kleur. Daarnaast zijn magnesium (Mg) en ijzer (Fe) essentiële sporenelementen die helpen bij de aanmaak van bladgroen en de opname van voedingsstoffen. Ook het macro-element Zwavel (S) is hierbij van belang. Organische bodemverbeteraars, zoals compost en schorsmulch, verbeteren de bodemstructuur en houden het vocht langer vast.

Veelvoorkomende symptomen, zoals vergeelde of afstervende naalden, trage groei en een slappe structuur wijzen op specifieke voedingstekorten bij de conifeer. Hieronder lees je hoe je de symptomen herkent, welke tekorten daarbij horen en met welke voeding je ze verhelpt.

Volg bij het toedienen van meststoffen altijd nauwkeurig de instructies op de verpakking voor de juiste dosering, om overbemesting te voorkomen.

Verkleuring van naalden

Verkleuring van de naalden bij een conifeer duidt op een tekort aan voedingsstoffen. Gele naalden met groene nerven (chlorose) wijzen op een stikstoftekort, wat je oplost met stikstofrijke mest, zoals bloedmeel. 

Paarse of rode naalden, vooral aan de onderzijde, duiden op een fosfortekort. Vul dit tekort aan met fosforrijke organische meststoffen, zoals beendermeel. Bruine naaldranden (bladrand necrose) ontstaan door een kaliumtekort, wat te verhelpen is met kaliumrijke mest, zoals vinassekali.

iemand die gele stukken uit een conifeer knipt

Trage groei

Trage groei en een dunne of open structuur bij coniferen kunnen wijzen op een tekort aan stikstof, fosfor en kalium. Ook bodemgesteldheid, waterhuishouding en lichtinval beïnvloeden de groei. Spoor met een bodemtest eventuele tekorten op, zodat je die gericht kunt aanvullen.

Verhelp het groeiprobleem met coniferenmest met extra voedingsstoffen waaronder magnesium. Of voeg een combinatie van meststoffen toe, zoals de minerale meststof kieseriet (vorming bladgroen) met organische meststoffen als hoornmeel (ondersteuning blad- en stengelgroei), beendermeel (bevordert wortelontwikkeling) en zeewierextract (verbetert de weerstand). Voeg compost toe voor een gezond bodemleven.

conifeer is geel geworden en groeit traag

Afstervende naalden

Afstervende naalden bij coniferen herken je aan bruine of verkleurde naalden die uitvallen, wat kan wijzen op een tekort aan magnesium of stikstof. Los het probleem op met een speciale coniferenmest met extra magnesium. Of geef een combinatie van meststoffen zoals de organische mest bloedmeel (stimuleert de bladgroei) en het mineraal kieseriet (vorming bladgroen).

iemand houdt naalden vast van een afstervende conifeer

Slappe structuur

Een slappe structuur bij coniferen herken je aan naalden en stengels die slap hangen of verwelken, wat kan wijzen op een kaliumtekort. Kalium speelt een cruciale rol in de stevigheid en structuur van plantencellen en reguleert de vochthuishouding. Gebruik een kaliumrijke organische voedingsstof als vinassekali of de siliciumhoudende meststof kiezelmest om dit tekort aan te vullen.

hangende, slappe conifeer

Wanneer moet je een coniferenhaag bemesten?

Je moet een coniferenhaag bemesten in het vroege voorjaar (maart/april) en de zomer (juli/augustus) voor optimale groei. Voorjaarsbemesting stimuleert een sterke start van het groeiseizoen, terwijl zomerbemesting de haag voorbereidt op de winter. 

Vermijd bemesten tijdens hitte omdat dit de wortels kan beschadigen. Bemest de haagplanten niet na augustus om te voorkomen dat kwetsbare nieuwe scheuten ontstaan die gevoelig zijn voor vorst.

iemand die een conifeer bemest met meststof in een schep

Hoe bemest je een coniferenhaag?

Je bemest een coniferenhaag door een geschikte meststof te kiezen, deze gelijkmatig te verdelen, licht in de grond te werken en daarna voldoende water te geven.

  1. Kies de juiste meststof. Gebruik organische meststoffen of coniferenmest om de coniferen te voorzien van benodigde voedingsstoffen.

  2. Verdeel de meststof gelijkmatig. Meet met een meetlint de lengte van de haag en volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid per strekkende meter. Strooi de mest gelijkmatig aan beide zijden van de haag.

  3. Werk de meststof in de grond. Hark de meststof lichtjes in de bovenste laag van de bodem om een betere opname door de wortels te bevorderen.

  4. Geef water. Afhankelijk van de bodemgesteldheid en weersomstandigheden, geef je na het bemesten de coniferen 10 tot 15 liter water per strekkende meter haag.

4 Veelgemaakte fouten bij het bemesten van een coniferenhaag

Vier veelgemaakte fouten bij het bemesten van een coniferenhaag zijn overbemesting, bemesten buiten de juiste periodes, het gebruik van onjuiste meststoffen en te weinig water geven na bemesting. 

    • Overbemesting: Overbemesting kan leiden tot wortelverbranding, waarbij de wortels van planten beschadigd raken door een te hoge concentratie aan voedingsstoffen in de bodem. Houd je strikt aan de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking en verdeel de mest gelijkmatig. Spoel bij overbemesting de overtollige meststoffen uit met 10 liter water per strekkende meter. Zo draag je bij aan goed onderhoud van de coniferenhaag.

    • Buiten de juiste periodes bemesten: Coniferen bemesten tijdens droogte leidt ertoe dat de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Buiten het groeiseizoen hebben de planten minder behoefte aan voeding, waardoor de meststoffen onnodig verloren gaan. Bemest in het vroege voorjaar en de zomer, en vermijd extreme weersomstandigheden zoals hitte en droogte.

    • Onjuiste meststof gebruiken: Een verkeerde meststof kan leiden tot een onbalans in voedingsstoffen, wat de gezondheid en groei negatief beïnvloedt. Zoals snelle groei van nieuwe maar zwakke scheuten door mest met te veel stikstof. Kies langzaam vrijkomende, organische meststoffen die geschikt zijn voor coniferen, zoals speciale coniferenmest die rijk is aan magnesium.

    • Niet voldoende water geven na bemesting: Te weinig water geven na het bemesten kan ervoor zorgen dat de voedingsstoffen niet goed in de bodem worden opgenomen. Geef voldoende water (10-15 liter per strekkende meter) om de meststoffen in de grond te laten opnemen.