Lage heggen

Lage heggen zijn enorm populair bij iemand die een strakke tuin wilt. Waar hoge heggen vaak gebruikt worden als privacy-, wind-, of zonwering hebben kleine heggen of lage heggen meestal een decoratieve functie. Ze kunnen heel goed geplant worden als border, bijvoorbeeld als borderrand, in een voortuin, rond een terras of langs een oprit. Lage heggen zijn ook een goede bodembedekker. In principe kunnen alle haagplanten worden gesnoeid zodat ze niet boven de gewenste hoogte maar toch werkt het bij een soort beter dan bij de ander.

Lage haageigenschappen

Een goede eigenschap van een lage haag is dat deze langzaam groeit. Een langzaam groeiende haag hoeft niet vaak te worden gesnoeid. Een ander voordeel van een lage haagplant is dat je niet lang hoeft te wachten tot hij de gewenste hoogte heeft bereikt. Een lage haag kan groenblijvend zijn. Lage, groenblijvende heggen hebben als voordeel dat ze er het hele jaar het zelfde uitzien. Maar aangezien kleine heggen niet als privacy haag dienen is het dus geen probleem als ze hun blad verliezen.

Welk soort is geschikt als lage haag

Er zijn veel soorten die een goede lage haag vormen. De bekendste soort is waarschijnlijk de Buxus. Groenblijvend, robuust en winterhard, de buxus vind je in veel tuinen. Als haag of als enkele struik, vaak ook in een pot. De buxus is zo populair omdat deze erg geschikt is voor vorm snoei. De Buxus groeit langzaam en is vatbaar voor ziektes. De Japanse hulst is een goed alternatief. Deze groeit ook langzaam, is robuust, winterhard en lijkt erg op de Buxus. Een andere plant die geschikt is als lage haag en zelfs als bodembedekker is de kardinaalsmuts. Deze zijn niet veeleisend, gemakkelijk te verzorgen en populair bij insecten en vogels. De meeste soorten worden niet hoger dan 50 cm. Ook de rode berberis wordt niet hoog en is met zijn rode bladeren een lust voor het oog. Bladverliezende hagen die geschikt zijn als een lage haag is de haagbeuk. Het is een inheemse plant waarvan de bladeren in de herfst of de winter een prachtige oranje kleur krijgen. Wil je een lage haag, dan is er genoeg keuze, er zijn genoeg soorten haagplanten die je kunt gebruiken om een lage haag te creëren.