Beuken goed bemesten

Beuken zijn erg geliefde haagplanten. Ze groeien snel en dicht, en kunnen prima als privacy haag worden ingezet, omdat ze in de lente het dorre blad laten vallen en direct daarna weer nieuw blad krijgen. Beuken hagen zijn ook prima geschikt als afscheiding en ter verfraaiing van de tuin. Vooral de rode beuk is daarvoor een erg geliefde soort. Beuken (Fagus) en haagbeuken (Carpinus) planten zijn gemakkelijk te planten en te verzorgen. Ze moeten tweemaal per jaar worden gesnoeid. Omdat beuken inheemse planten zijn, zijn ze goed aan ons klimaat aangepast. Ook voor wat betreft de bodem waarin ze geplant worden stellen beuken geen hoge eisen. Wel moet men bij de echte beukenhaag (Fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) opletten dat de grond niet te langdurig nat is. Daar kunnen de planten niet tegen. Voor erg vochtige gronden is de haagbeuk (Carpinus betulus) veel beter geschikt. Voor een goede verzorging van beuken kunnen deze bemest worden. Hierover hieronder meer.

Buche düngen

Beukenhaag bemesten

Beuken zijn gemakkelijk in de verzorging. Dat geldt ook voor het bemesten van beuken. Oudere beuken hoeven niet bemest te worden, tenzij ze op een zeer zandige bodem staan met erg weinig voedingsstoffen en de planten zichtbaar langzaam groeien. Bij jonge beuken is het wel aan te bevelen deze extra te bemesten. Dit begint al bij het aanplanten. Het is dan verstandig om wat goed verteerde compost of aanplant aarde mee te geven in het plantgat. Let op! Bij jonge planten nooit bijmesten met kunstmest of potgrond met toegevoegde kunstmest, dit kan de wortels verbranden waardoor de plant niet aangroeit. In de periode na het aanplanten hoeft er in eerste instantie niet bemest te worden. Dit kan weer nadat de beuken zijn aangeslagen, vanaf het tweede jaar. Bemesten gebeurt dan in de periode waarin de beuken groeien tussen maart en juni. Later bemesten heeft geen zin, omdat de extra twijgen die bij latere bemesting nog aan de struik groeien vaak niet goed afgehard zijn voor de wintervorst.

Beukenhaag bemesting

Beuken kunnen met meerdere meststoffen bemest worden. De simpelste manier is om het snoeiafval te versnipperen en te laten liggen. Dat moet dan echter gezond zijn en niet door schimmels of plaagdieren zijn aangetast. Ook kan men grasmaaisel of compost gebruiken, evenals speciale organische mest voor beuken of hagen. Bij gebruik van kunstmest is het verstandig om eerst een bodemmonster te nemen, om overbemesting te voorkomen. Wanneer de bodem te zuur is kan er kalk worden toegevoegd. Ga ook hier voorzichtig mee om, om de planten niet te beschadigen.

Beuken kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschhillende beuken kopen.