Groenblijvende hagen goed verzorgen

Groenblijvende hagen zijn de meest populaire haagplanten: Ze zien er het hele jaar mooi groen uit, je hoeft weinig bladeren te harken en ze verliezen in de winter hun functie niet. Daarom worden groenblijvende hagen vaak als afscheiding gebruikt. Ze kunnen ook functioneren als wind- en zonwering als de hoogte goed is. Een hoge zichtdichte haag kan ook leven in de tuin brengen, vogels en insecten voelen zich meer dan op hun gemak in een beschermende haag. Als je een tuin hebt, moet je deze regelmatig onderhouden. Dit is niet anders voor haagplanten.

Een groenblijvende heg onderhouden

Ook al kunnen de meeste inheemse haag soorten zonder veel onderhoud overleven is altijd raadzaam om ze regelmatig te bemesten en te snoeien. Als je dit allebei doet kan dit goede impact hebben op de groei van de plant. Planten die regelmatig gesnoeid en bemest worden, groeien dichter. Dit is vooral een must bij privacy heggen. Snoeien is ook nodig om de groei van de plant onder controle te krijgen. Ook zien hagen die regelmatig worden gesnoeid er netjes uit. Gelukkig is het onderhouden van de meeste hagen gemakkelijk! Zo vinden de planten het fijn als je ze bemest, dit kan vanaf het vroege voorjaar tot eind juli. Het bemesten hoeft niet moeilijk te zijn. Zo kun je met organische meststoffen zoals mulch, hoornkrullen maar het kan ook met tuinafval, compost of bladeren. Later in het jaar kunnen de planten, afhankelijk van de soort en behoefte nog worden voorzien van minerale meststof, deze stof zorgt ervoor dat de planten klaar zijn voor de winter. Daarna mag je niet meer bemesten, anders krijgt de plant nieuwe scheuten deze zullen de winter niet overleven. Het snoeien van de meest groenblijvende haagplanten is ook eenvoudig. Afhankelijk van de van de variëteit, snoei je één of twee keer per jaar. De planten vinden het fijn als je snoeit op een bewolkte dag. Zo kunnen ze niet verbranden.

Onderhoudsvriendelijke groenblijvende haagplanten

Iedereen die niet echt groene vingers heeft en veilig wilt spelen, doet er goed aan om een onderhoudsvriendelijke haagplant aan te schaffen. Onderhoudsvriendelijk is bijvoorbeeld de buxus. Enorm populair vanwege haar robuuste karakter, dichte en langzame groei.  Alleen als de buxus aangevallen wordt door een plaag of een ziekte. Dan neemt de onderhoudsinspanning enorm toe. Een vergelijkbare maar minder vatbare plant is de Japanse hulst. Andere onderhoudsvriendelijke hagen die hoog en dicht worden zijn beuk-, laurier- en ligusterhagen.