Pruimenbomen

Pruimenbomen

Pruimenbomen zijn bomen die gemakkelijk aangroeien in de tuin. Ze bloeien in de lente, en in de zomer is het dan zover: Je kunt genieten van zelf gekweekte pruimen! Bij het kiezen van een pruimenboom is het belangrijk om te letten op de smaak van het fruit en de maat van de boom.

Lees verder..
per pagina

Pruimenbomen

Pruimenbomen zijn bomen die gemakkelijk aangroeien in de tuin. Ze bloeien in de lente, en in de zomer is het dan zover: Je kunt genieten van zelf gekweekte pruimen! Bij het kiezen van een pruimenboom is het belangrijk om te letten op de smaak van het fruit en de maat van de boom. Wist je dat niet alle pruimen soorten tegelijk rijp zijn? Door middel van de bomen goed te kiezen kun je ervoor zorgen dat je zowel in juli als in augustus van verse pruimen kunt genieten. 

Zelfbestuiving of kruisbestuiving?

Wanneer je de pruimenboom plant voor de productie is het belangrijk om te weten of de boom zelfbestuivend is of niet. Een zelfbestuivende boom kan zijn eigen bloesems bestuiven en zo fruit geven zonder dat er andere pruimenbomen in de buurt staan. Een boom waarbij dit niet mogelijk is, is afhankelijk van kruisbestuiving door een andere pruimenboom. Kruisbestuiving brengt altijd meer vruchten dan zelfbestuiving. Bij kruisbestuiving is het belangrijk dat de bomen gelijktijdig bloeien. Of een boom zelfbestuivend is of niet staat aangegeven in de tabel onder de productfoto. Plant je de pruimenboom alleen voor de bloesems en niet voor het fruit? Dan hoef je uiteraard geen rekening te houden met de bestuiving.

Soorten pruimenbomen

Er zijn veel verschillende soorten pruimenrassen. Bij de productspecificaties vind je welke smaak de betreffende pruim heeft, en alle andere belangrijke eigenschappen. Ook staat erbij of de boom een zelfbestuiver is of afhankelijk is van kruisbestuiving. Iedere pruimenboom geeft zijn vruchten op 2-jarig hout. Dat betekent dat een nieuwe tak dit jaar geen vruchten geeft, maar volgend jaar wel. De meest populaire pruimenrassen vind je hieronder:

  • Pruimenboom Opal: kleine pruim, pluk juli, zelfbestuiver, zoet van smaak
  • Pruimenboom Reine Claude d'Oullins: grote pruim, pluk begin augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak
  • Pruimenboom The Czar: kleine pruim, pluk augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak

Maximale grootte van een pruimenboom

Om te weten of een pruimenboom geschikt is voor in jouw tuin is het van belang om te weten wat de uiteindelijke hoogte van de boom is. De gemiddelde maten van onze fruitbomen zijn als volgt:

  • Laagstam/struikvorm: Stam van ca. 50 cm, totale hoogte maximaal ca. 2 meter. Uitstekend geschikt voor kleine tuinen. Erg gemakkelijk plukken.
  • Halfstam: Stam van ca. 120 cm, totale hoogte ca. 3 meter. Geschikt voor kleine en middelgrote tuinen, maar ook voor grotere tuinen.