Laurierhaag, laurierkers

Laurier

Wil je een mooie wintergroene haag creëren? In dat geval is de laurierkers een hele goede keuze, een groenblijvende haagplant uit de familie van de rozen (Rosacea). Zeer geschikt voor het maken van een lage, hoge, brede of smalle laurierhaag.

Lees verder..
per pagina

Laurierhagen (laurierkers)

Wil je een mooie wintergroene haag creëren? In dat geval is de laurierkers een hele goede keuze, een groenblijvende haagplant uit de familie van de rozen (Rosacea). Zeer geschikt voor het maken van een lage, hoge, brede of smalle laurierhaag. Deze wintergroene haagplant is bekend onder de Latijnse naam Prunus laurocerasus en wordt in de volksmond ook wel laurier genoemd. Niet te verwarren met de echte laurier uit de familie Lauraceae, de Lauris Nobilis, waarvan de bladeren in de keuken gebruikt worden als smaakmakers. De bladeren van de laurierkers zijn namelijk giftig.

Nuttige links:

De laurierkers: voor een wintergroene laurierhaag

Vind je het ook zo vervelend dat voorbijgangers en buren zo bij jou in de tuin of door het raam naar binnen kijken? Of mis je wat groen om je heen als het buiten kouder wordt? Een groot voordeel van een laurierhaag is dat deze nooit zijn bladeren verliest en altijd mooi groen en vol is. Je hebt met de Prunus laurocerasus dus elk seizoen gegarandeerd een groene omgeving en privacy. En ook best fijn, geen enorme berg bladeren die je tijdens de herfst moet opharken.

Een populaire plant voor het aanleggen van een haag of tuinafscheiding is de buxus. Helaas is deze plant sinds 2005 onderhevig aan verscheidene ziekten. Steeds meer mensen zijn daarom op zoek naar een goed alternatief die de aangetaste buxus vervangen kan. De laurierhaag is zeker een goed buxusalternatief. Deze makkelijke haagplant is altijd mooi groen en vol en is daarom de ideale tuinafscheiding.

Bloei van de wintergroene laurierhaag

Een laurierhaag kent één of twee bloeiperiodes, waarbij witte bloemen tevoorschijn komen tussen het groen. Deze zien er prachtig uit en geuren heerlijk. Vlinders komen dan ook graag af op de laurierkers. Na de bloeiperiode verschijnen er besjes die vogels graag lusten. De Portugese laurier, een laurierkers met luxe uitstraling, staat bijvoorbeeld bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en vogels. Als je de laurierhaag regelmatig flink snoeit, blijven de bloemen en besjes achterwege. Voor elke Prunus laurocerasus geldt dat de bladeren en besjes giftig zijn. Wel opletten dus met kleine kinderen en dieren.

De Laurierhaag (Prunus laurocerasus) snoeien

De laurierkers groeit over het algemeen vrij snel en deze wintergroene haagplanten moeten regelmatig gesnoeid worden. Voor de meeste laurierhagen volstaat eens of tweemaal per jaar. Het beste is om dit in het voorjaar (maart, april of mei) te doen en nog eens in het najaar (rond augustus of september). Weinig tijd om te snoeien of geen groene vingers? Geen paniek, want een laurierhaag laat zich makkelijk snoeien en je doet het niet snel verkeerd. Zelfs vanaf het kale hout groeien er in mum van tijd weer nieuwe scheuten aan de laurierkers. Geen scherpe bladeren of doornen en geen dikke stammen die met veel gezweet en gepuf doorgezaagd moeten worden. Voordeel van die snelle groei is dat je na aanplanten al na een paar jaar een flinke en dichte laurierkers haag hebt staan. Zeker als je kiest voor de snelst groeiende soorten, zoals de laurier Rotundifolia of de laurier Novita. Beide soorten groeien ook snel in de breedte, waardoor je voor een volle laurierhaag minder haagplanten per strekkende meter nodig hebt dan bij andere lauriersoorten.

Wat je verder moet weten over de Prunus laurocerasus

De laurierkers is geen moeilijke haagplant. Vrijwel elke laurierhaag kan in zowel vochtige als droge grond staan, is winterhard en doet het goed in de zon en schaduw. Als je een Prunus zoekt die zeer goed bestand is tegen zowel schaduw als vorst, kies dan voor de laurier Herbergii. Wat voor elk type Prunus laurocerasus geldt: liever geen natte voeten. Dan gaan de wortels rotten en dat komt de uitstraling van de laurierhaag niet ten goede. Met een laurierhaag ben je ook verzekerd van een sterke haag. Ze kunnen namelijk goed tegen een stootje.

Al die verschillende soorten laurierkers! Voor welke laurierhaag kies jij?

Bij Garmundo verkopen we allerlei verschillende soorten laurierkers. Wil je een laurierhaag die vooral de hoogte ingaat? Kies dan bijvoorbeeld voor de laurier Caucasica of de laurier Genolia. Deze zijn vanwege de opgaande groei ook zeer geschikt voor kleinere tuinen. Als je een lage laurierhaag wilt maken, bijvoorbeeld rondom de voortuin of langs een looppad, dan zijn er de laurier Otto Luyken of de laurier Zabeliana. Ook erg mooi is de laurier Etna, de enige wintergroene laurierhaag waarvan de nieuwe bladeren een rode kleur hebben. Dit zorgt in het voorjaar voor een bijzondere aanblik. De laurierkers is ook te vinden in verschillende pakketten met gemengde hagen en een aantal soorten zijn ook verkrijgbaar als kant-en-klaar-haag.

Kortom, laurierhagen genoeg en we kunnen ons voorstellen dat het best lastig is om te kiezen. Daarom gaan we per type laurierhaag uitgebreid in op de eigenschappen. Uiteraard staat ook bij elke soort aangegeven wat de prijs is per struik. Klik dus snel door als je meer wilt weten over een bepaald type laurierhaag. Heb je daarna nog vragen over de laurierkers of onze andere groenblijvende haagplanten? Neem gerust contact op! We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze! 

Laurierhaag kopen?

Met een laurierhaag in jouw tuin ben jij het hele jaar voorzien van een volle en bladhoudende haag. Wil je daarom ook een laurierhaag kopen? Klik één van de bovenstaande producten aan en bestel jouw gewenste haag. Bestellen bij Garmundo was nog nooit zo makkelijk.