Hulst

Hulst

De hulst is een inheemse plant die eigenlijk iedereen wel kent. Je vindt deze stekelige wintergroene haagplant niet alleen in verschillende tuinen en parken, maar ook gewoon in het bos. Mooi als haag, maar ook solitair.

Lees verder..
per pagina

Hulst haag

De hulst is een inheemse plant die eigenlijk iedereen wel kent. Je vindt deze stekelige wintergroene haagplant niet alleen in verschillende tuinen en parken, maar ook gewoon in het bos. Mooi als haag, maar ook solitair. Door de Romeinen werd de hulst bekend onder de naam Ilex en met de takken versierde men vroeger tijdens de herfst- en wintermaanden hun huizen. En met kerst doen we dat nu nog steeds. Naast dat de hulsttakken voor een gezellige sfeer zorgen, geloofde men vroeger ook dat de Ilex geluk bracht. Het proberen waard, nietwaar?

Ilex: een ondoordringbare hulst haag met stekels

Inbrekers die uit zijn op mooie spulletjes heb je overal, maakt niet uit of je in een gezellige volksbuurt in Rotterdam woont, een hippe bungalowwijk in Scheveningen of op een oude boerderij in Almelo. Wil je graag met een gerust hart gaan slapen, dan is een hulsthaag de oplossing. Plant rondom jouw tuin zo’n stekelige en ondoordringbare haag en laat die boeven maar komen. Geen schijn van kans dat ze zich door die stekels heen wurmen. En die stekelige bladeren van de Ilex houden natuurlijk ook katten, honden en avontuurlijk ingestelde kinderen buiten de grenzen van jouw terrein. De hulst Alaska is de meest stekelige en ondoordringbare hulstsoort.

De groenblijvende hulst haag

De hulst haag brengt niet alleen geluk, maar ook veel groen en leven. De hulst behoort namelijk tot de groenblijvende haagplanten en de bladeren vallen dus niet af. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, deze haagplant is altijd groen. In de lente en de zomer groeien er witte bloemetjes die allerlei insecten aantrekken. En aan de vrouwelijke hulstsoorten, zoals bijvoorbeeld aan de blauwgroene hulst Blue Maid en de hulst Heckenfee groeien daarna rode besjes waar vogels dol op zijn. Zo zorgt een Ilex haag dus voor wat leven in jouw tuin. Aangezien de besjes giftig zijn voor kinderen en huisdieren wil je misschien liever een hulst haag zonder bessen. Kies dan voor een van de mannelijke hulstsoorten: de hulst Heckenstar, de hulst Heckenpracht of de blauwgroene hulst Blue Prince.

Eigenschappen van de hulst

Wat zijn andere belangrijke eigenschappen van de hulst haag? De Ilex is winterhard en groeit goed op verschillende standplaatsen. Zon of schaduw kan allebei en qua bodemsoort is een vochtige of normale ondergrond het beste. Soorten als de gewone hulst en hulst Alaska kunnen ook goed geplant worden op een natte of droge standplaats. De Ilex kent een groeisnelheid van zo’n 20 cm. per jaar en moet minimaal eens per jaar gesnoeid worden. Bescherm daarbij je handen en armen door stevige handschoenen te dragen. Het duurt wel even voordat een hulst haag zichtdicht is, maar gelukkig verkopen we bij Garmundo ook kant-en-klaar hagen van de Ilex.

Bij Garmundo verkopen we ook soorten van de Japanse hulst (Ilex crenata). Ook afkomstig uit de Ilex familie, maar de uitstraling is heel anders dan die van de voor ons inheemse hulst haag. Zo is het blad een stuk kleiner en niet stekelig en zijn de besjes zwart. Daarom hebben we de Japanse hulst in een aparte categorie ondergebracht.

Hulst Ilex kopen bij Garmundo

Voor Ilex haagplanten van hoge kwaliteit ben je bij Garmundo aan het juiste adres. We verkopen verschillende soorten hulst planten en dat voor eerlijke prijzen. Surf ook eens rond op onze site, want we hebben allerlei handige tips voor je opgeschreven. Bijvoorbeeld over de juiste hoeveelheid haagplanten kiezen of de juiste plantgrootte kiezen voor haagplanten. En je mag natuurlijk altijd contact met ons opnemen als je nog vragen hebt!