Siergrassen

Siergrassen

Siergrassen zijn ideale planten voor elke tuin! Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote landelijke tuin, siergrassen zorgen voor een prachtige groene aanblik. Deze schitterende planten zijn eenvoudig te onderhouden en groeien snel. Garmundo heeft een aantal verschillende soorten siergrassen beschikbaar, dus er is altijd wel een soort die bij jouw tuin past. Van korte, compacte grassen tot langere, pluizige grassen, er is voor elk wat wils!

Lees verder..
per pagina

Siergrassen kopen bij Garmundo

Siergrassen zijn ideale planten voor elke tuin! Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote landelijke tuin, siergrassen zorgen voor een prachtige groene aanblik. Deze schitterende planten zijn eenvoudig te onderhouden en groeien snel. Garmundo heeft een aantal verschillende soorten siergrassen beschikbaar, dus er is altijd wel een soort die bij jouw tuin past. Van korte, compacte grassen tot langere, pluizige grassen, er is voor elk wat wils!

De voordelen van siergrassen

Siergrassen brengen instant sfeer in je tuin! Ze zijn eenvoudig te onderhouden, groeien snel en er zijn zoveel verschillende soorten dat er altijd wel eentje bij is die bij jouw tuin past. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote landelijke tuin, siergrassen zorgen voor een prachtige groene aanblik. Ook zijn ze perfect voor grote bloembakken. Ze geven een natuurlijke look en voegen structuur toe aan de tuin. En het mooie is, ze blijven het hele jaar door groen en hebben vaak een fantastische herfst- en winterkleur. Dus ook in periodes waarin verder niets bloeit kun je genieten van siergrassen. Dus, als je op zoek bent naar een snelle manier om je tuin een boost te geven, overweeg dan zeker om siergrassen te planten!

Aanplanten van siergrassen

Het planten van siergrassen is een eenvoudig proces dat begint met het kiezen van een geschikte locatie, het voorbereiden van de grond, het maken van een plantgat en het aanplanten van de grassen. Eenmaal geplant, hebben siergrassen weinig onderhoud nodig en zullen ze de tuin jaarrond structuur en sfeer geven.

Stappenplan voor het planten van siergrassen

 • Kies een geschikte plek in je tuin: het ene siergras staat graag in de volle zon, het andere in de schaduw. Betrek ook de hoogte van het siergras bij je keuze voor een geschikte plek: wordt de plant heel hoog en breed of blijft hij juist compact? Op onze website staan bij ieder siergras zijn eigenschappen.
   
 • Bereid de grond voor: verwijder onkruid en eventuele stenen op de gekozen plek. Meng wat compost of gedroogde mest door de grond.

 • Dompel het siergras: dompel de plant in de pot even onder, zodat de aarde vochtig is als je gaat planten. Gebruik hiervoor een flinke emmer of teil.

 • Maak een plantgat: pak een spa of schepje en maak een ruim plantgat, het liefst twee keer zo groot als de wortelkluit. Plant je meerdere siergrassen, houd dan een afstand van ongeveer 30cm tussen elke plant aan. Met 20 siergrassen van Garmundo bedek je ongeveer 3 m² grond.

 • Plant het siergras: haal de plant voorzichtig uit de pot en plant hem in het plantgat. Het is belangrijk dat de bovenkant van de kluit op hetzelfde niveau zit als de grond. Vul de grond rond de kluit aan en druk stevig aan.

 • Geef het siergras water: geef het siergras na het planten veel water. Is het de eerste tijd droog weer, geef dan geregeld nog een paar keer goed water.

 • Voeding: geef het siergras een specifieke voeding voor grassen of een all-purpose voeding vanaf twee weken na het planten.

Kunnen siergrassen in de volle zon?

Net als bij andere vaste planten geldt voor siergrassen dat dit verschilt per soort. Niet alle siergrassen willen een plek in de volle zon. Op de website van Garmundo staat bij alle siergrassen duidelijk vermeld wat de meest wenselijke standplaats is voor de plant.

Hoeveel ruimte heeft siergras nodig?

De siergrassen van Garmundo worden geleverd in een P9 pot, per 20 stuks. Met een siergrassenpakket van Garmundo bekleed je zo’n 3 m². Je vraagt je misschien af: hoe ver zet je siergras uit elkaar? De vuistregel is om ongeveer 30 tot 40 cm afstand te houden tussen de planten. Dit komt echter niet aan op een aantal centimeters; de natuur past zich aan!

Wat is goed te combineren met siergrassen?

Siergrassen zijn veelzijdige vaste planten die zich makkelijk laten combineren met veel andere planten in de tuin. Omdat ze geen opvallende bloeikleur hebben brengen ze rust in de border. We geven je een paar voorbeelden van mooie combinaties met siergrassen:

 • Vaste planten: siergrassen laten zich uitstekend combineren met bloeiende vaste planten, zoals geraniums, asters of zonnehoed. Ga voor spectaculaire combinaties.

 • Bloemen: door hun veelzijdigheid zijn siergrassen heel goed te combineren met bloemen, als zonnebloem, dahlia, eenjarige zinnia of aster. Laat je creativiteit de vrije loop!

 • Bomen en struiken: de hogere siergrassen zijn heel mooi te combineren met kleine bomen, zoals acer of prunus, en struiken zoals rododendrons en hortensia’s.

 • Rozen: een fantastische en speelse combinatie vormen rozen en siergrassen. Vul bijvoorbeeld een rozenborder aan met siergrassen. Het speelse karakter van de siergrassen contrasteert mooi met de meer formele uitstraling van rozen.

 • Kruiden: voor de culinaire talenten gaan siergrassen ook perfect samen met kruiden, zoals lavendel, salie, oregano of rozemarijn. Hiermee creëer je niet alleen een prachtige groene border, maar ook nog eens ingrediënten voor de lekkerste recepten.

Welke siergrassen zijn winterhard?

Bijna alle siergrassen zijn winterhard. Dit betekent dat ze na de winter weer opnieuw opkomen. Alle siergrassen van Garmundo zijn in ieder geval winterhard.

Hoe onderhoud je siergras?

De meester siergrassen zijn onderhoudsvriendelijke planten die je tuin een prachtige groene aanblik geven. Het verzorgen en onderhouden van siergrassen is best eenvoudig. De grassen vereisen weinig water en meststoffen en hebben geen speciale zorg nodig.

Welke siergrassen moet je snoeien?

Sommige soorten siergrassen moeten worden gesnoeid, terwijl andere geen snoei nodig hebben. Deze siergrassen van Garmundo kun je het beste wél snoeien:

Deze siergrassen snoei je in het voorjaar (maart - begin april) tot ongeveer 10 centimeter boven de grond terug voor een mooie en gezonde nieuwe groei.

Welke siergrassen hoef je niet te snoeien? 

Deze siergrassen van Garmundo hebben geen snoei nodig:

 Welk siergras je ook kiest, check eerst even op de pagina’s van deze planten voor specifieke instructies over het onderhoud.

Waar snoei je siergras mee?

Het is verstandig om handschoenen te dragen tijdens het snoeien van siergrassen, aangezien sommige soorten scherpe bladeren hebben. Voor kleinere grassoorten, is het gebruik van een snoeischaar aan te raden. Grotere grassoorten kunnen efficiënter worden gesnoeid met een heggenschaar. 

Advies over siergrassen 

Onze klantenservice helpt je graag met al je vragen over siergrassen! Of je nu wilt weten welke soorten siergrassen leuk zijn voor jouw tuin of hulp nodig hebt bij het verzorgen, Garmundo is er om je te helpen. Onze medewerkers zijn echte tuin-experts en kunnen je adviseren over de juiste groeiomstandigheden, verzorging en aanplant van siergrassen. Dus, twijfel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt, we staan altijd voor je klaar!