Vaste planten

Vaste planten

Zoek jij mooie vaste planten voor jouw tuin? Bij Garmundo kun je een heleboel verschillende soorten vinden, van bloeiende vaste planten tot siergrassen. Vaste planten zijn supersterk en bloeien vaak overvloedig, dus ze zijn een geweldige aanwinst voor elke tuin. Ze worden geleverd in pakketten van 20 stuks, goed voor ongeveer 3 m aan planten. Je vindt bij Garmundo zelfs borderpakketten waar een mix van verschillende vaste planten in zit, inclusief aanplantinstructies. Het enige wat jij hoeft te doen is ze uit de verpakking te halen en planten maar!

Lees verder..
per pagina

Vaste planten kopen bij Garmundo

Zoek jij mooie vaste planten voor jouw tuin? Bij Garmundo kun je een heleboel verschillende soorten vinden, van bloeiende vaste planten tot siergrassen. Vaste planten zijn supersterk en bloeien vaak overvloedig, dus ze zijn een geweldige aanwinst voor elke tuin. Ze worden geleverd in pakketten van 20 stuks, goed voor ongeveer 3 m aan planten. Je vindt bij Garmundo zelfs borderpakketten waar een mix van verschillende vaste planten in zit, inclusief aanplantinstructies. Het enige wat jij hoeft te doen is ze uit de verpakking te halen en planten maar!

Waar je op moet letten bij het kiezen van vaste planten voor jouw tuin 

We geven je een paar aandachtspunten bij het kiezen van vaste planten:

 • Standplaats: elke vaste plant heeft zijn eigen voorkeur voor standplaats; er zijn vaste planten die bijvoorbeeld graag in de volle zon staan, terwijl andere liever een plekje in de schaduw willen.

 • Grootte: vaste planten verschillen onderling in omvang: van kleine bodembedekkers tot hoge struiken. Houd hier rekening mee bij het kiezen.

 • Bloeitijd: ook de bloeitijd verschilt per vaste plant: je hebt planten die in het voorjaar, in de zomer en in het najaar bloeien. Wil je het hele seizoen bloeiende vaste planten? Kies dan planten met verschillende bloeitijden.

 • Kleur: welke kleur je ook wilt in je tuin; er is altijd een vaste plant die aan jouw wensen voldoet. Kies er dus eentje die bij jouw kleurenschema past.

 • Verzorging: veruit de meeste vaste planten van Garmundo zijn makkelijk te verzorgen, sommige vragen iets meer aandacht. Bedenk hoeveel tijd en middelen je hebt voor de verzorging.

 • Bodemkwaliteit: er zijn vaste planten die houden van een rijkere bodem andere nemen genoegen met minder voedingsrijke grond. Check de bodemkwaliteit van jouw tuin en kies planten die daar goed op aansluiten.

Wat zijn mooie vaste planten?

Er zijn heel veel mooie vaste planten voor tuinen en borders. Als je op zoek bent naar vaste planten met een mooie bloeiwijze, denk dan eens aan deze toppers: 

 • Pluimspirea (Astilbe): deze planten bloeien met prachtige pluimen in verschillende kleuren

 • Salie (Salvia): met talloze soorten en kleuren, van blauw tot rood, is salie een populaire plant. Ook geschikt voor potten

 • Vlambloem (Phlox): een andere favoriet voor borders, met grote clusters gekleurde en geurende bloemen

 • Zonnehoed (Echinacea): deze planten hebben prachtige bloemen in verschillende kleuren en vallen echt op in je tuin

Hoe en wanneer kun je vaste planten het beste aanplanten? 

Vaste planten kun je het beste aanplanten wanneer ze in rust zijn. Meestal is dat tussen het late najaar en het vroege voorjaar. Dit geeft de planten de tijd om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving voordat de groei begint. Het aanplanten is helemaal niet moeilijk en pak je zo aan:

 • Bereid de grond voor: voeg compost of bladaarde toe aan de grond en werk het in om de bodemstructuur te verbeteren. 

 • Dompel de plant: dompel de plant in de pot even onder, zodat de aarde vochtig is als je gaat planten. Gebruik hiervoor een emmer, wel zo handig.

 • Maak een plantgat: maak een plantgat in de grond dat groot genoeg is voor de wortels van de plant.

 • Plant de vaste plant: haal de plant voorzichtig uit zijn pot en zet hem in het plantgat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortelkluit op gelijk niveau staat met de grond. Vul het het plantgat aan met grond en druk die stevig aan.

 • Water geven: geef de plant direct na het aanplanten veel water. Dit helpt om de grond vast te maken en de wortels te hydrateren. Blijft het droog, geef dan de eerste tijd nog een paar keer goed water.

Verzorging van vaste planten 

Om je vaste planten in topconditie te houden is het nodig ze verzorgen. Hier zijn een paar tips voor het water geven, snoeien en het verbeteren van de bodemkwaliteit van vaste planten:

 • Water geven: vaste planten hebben geregeld water nodig, vooral tijdens warme en droge perioden. Zorg dat de grond rond de planten vochtig is, maar niet te nat. 

 • Snoeien: knip in het begin van het voorjaar de verdorde of beschadigde stengels af en knip ook stengels terug die te dicht op elkaar staan. Dit geeft de plant ruimte om te groeien en zorgt voor een vollere uitstraling. Tijdens het bloeiseizoen kun je het beste de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de plant nieuwe bloemen gaat aanmaken en langer gaat bloeien.

 • Bodemkwaliteit: er zijn veel soorten vaste planten en die stellen verschillende eisen aan de bodem. De ene plant staat bijvoorbeeld graag in zanderige grond, de ander houdt van vochtige grond. Check bij het kiezen van je vaste planten welke specifieke bodemeisen ze hebben. Het is sowieso goed om organische materiaal aan de grond toe te voegen, zoals compost of bladaarde, om de bodemstructuur te verbeteren.

 • Bemesting: vaste planten hebben voeding nodig om gezond te blijven, vooral tijdens de groeiperiode. Gebruik een goede kwaliteit meststof of compost en volg de aanbevelingen voor doseringen op die op het product staan.

 • Vermijd onkruid: houd de grond rondom vaste planten vrij van onkruid om concurrentie van voedingsstoffen te voorkomen. 

Advies over vaste planten

Onze klantenservice helpt je graag met al je vragen over vaste planten! Of je nu wilt weten welke soorten vaste planten leuk zijn voor jouw tuin of hulp nodig hebt bij het verzorgen, Garmundo is er om je te helpen. Onze medewerkers zijn echte tuin-experts en kunnen je adviseren over de juiste groeiomstandigheden, verzorging en aanplant van vaste planten. Dus, twijfel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt, we staan altijd voor je klaar!