Tips voor het water geven van groenblijvende hagen

Planten hebben water nodig om te leven. De tuin water geven lijkt een gemakkelijke taak, maar toch blijven er vragen opkomen. Dat is ook terecht: net zoals je je groenblijvende planten te weinig water kan geven, kun je deze ook teveel water geven. Als je eenmaal een haag hebt gekocht, geplant en bemest, wil je deze natuurlijk goed water geven om er zeker van te zijn dat je op lange termijn een mooie, gezonde, groene haag in de tuin hebt. Een heg goed water geven is geen probleem als je basiskennis hebt van tuin beregening.

Haag beregenen

Hoeveel water een plant nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen hebben planten met korte wortels en veel dunne bladeren meer water nodig dan planten met lange wortels en dikke grote bladeren. Direct na het planten moet je een struik altijd goed van water voorzien. Je de planten die in de zon staan vaker water geven dan planten die in de schaduw staan. Vooral in de zomermaanden en bij droogte moet je de groenblijvende haag goed voorzien van water. In de ochtend kun je dit dan het beste doen. Als de zon nog niet schijnt, kan het water goed in de grond trekken en verdampt het niet direct. Doordat ‘s middags vaak de zon schijnt is de kant op direct verdampen groot, daarom raden wij dit af. Als je dat toch doet moet je oppassen dat er geen water druppels op de bladeren achterblijven, dit om brandschade door de zon te voorkomen. Over het algemeen kun je beter een keer genoeg water geven in plaats van een paar keer een beetje. Een goed doorlaatbare grond is ook belangrijk bij het water geven van de planten. Als de grond niet goed doorlaatbaar is kan er wateroverlast ontstaan en dan gaan de wortels van de planten rotten.

Groenblijvende, wintergroene haag water geven

Wintergroene haagplanten moet je ook in de herfst voorzien van water. Regelmatig zelf in de koude seizoenen! Dit zorgt er namelijk voor dat de grond een watervoorziening heeft voordat deze bevriest. Als groenblijvende hagen hun bladeren in de winter laten hangen en geel worden, denkt men vaak dat de plant doodvriest. In feite hebben de planten dan dorst, vooral als deze nog in de zon staan. Daarom is het raadzaam om je wintergroene haag dus ook in de winter water te geven. Kies wel een dag waarop geen vorst wordt voorspeld. Want als het vriest, dan bevriezen de wortels en het water ook. In de winter moet je ook niet teveel water geven, dit kan ook leiden tot water overlast.