Rode kamperfoelie

Rode kamperfoelie

De rode kamperfoelie is een inheemse, bladverliezende heester die ook bekend is onder de Latijnse naam Lonicera xylosteum. Al van oudsher wordt de plant gebruikt voor het creëren van prachtige bloeiende hagen. Deze kamperfoeliestruik kent een maximale eindhoogte van 1,5 tot 2,0 m. en is daarmee geschikt voor erg lage tot middelhoge hagen.

Lees verder..
per pagina

Rode kamperfoelie

De rode kamperfoelie is een inheemse, bladverliezende heester die ook bekend is onder de Latijnse naam Lonicera xylosteum. Al van oudsher wordt de plant gebruikt voor het creëren van prachtige bloeiende hagen. Deze kamperfoeliestruik kent een maximale eindhoogte van 1,5 tot 2,0 m. en is daarmee geschikt voor erg lage tot middelhoge hagen. De groeiwijze is vrij open en een rode kamperfoelie haag groeit dan ook nooit helemaal zichtdicht. Echter dat doet niets af aan de prachtige uitstraling van de Lonicera xylosteum. Absoluut een fijne verschijning in elke tuin en daarom hebben we deze prachtige heester dan ook in het aanbod van Garmundo opgenomen!

Rode kamperfoelie met bessen

De Lonicera xylosteum kent een bloeiperiode in mei en juni, waarbij witte bloemetjes tussen de groene bladeren verschijnen. Na de bloeiperiode volgen er rode besjes die verantwoordelijk zijn voor de naamgeving van deze kamperfoelie soort. De rode kamperfoelie met bessen is zeer geliefd bij vogels. Let er wel op dat de besjes giftig zijn voor mensen. De Lonicera xylosteum is zeer geschikt als haagplant in een gemengde, natuurlijke haag of houtwal. De rode kamperfoelie staat het liefst in een goed doorlatende, humusrijke bodem en in de halfschaduw. Verder is deze kamperfoelie met bessen zeer goed winterhard en kan uitstekend tegen een stootje, luchtvervuiling of zilte zeelucht. Meer weten over het planten van een rode kamperfoelie haag? Je leest het in onze planthandleidingen.

Lonicera xylosteum snoeien

Elke haag moet gesnoeid worden en dat vind je misschien niet altijd een even leuk klusje. Gelukkig hoef je daar met de Lonicera xylosteum niet wakker van te liggen. Deze rode kamperfoelie met bessen groeit namelijk minder dan 20 cm. per jaar. Snoeien is dan ook nauwelijks nodig, hooguit eens per jaar. Wanneer? De Lonicera xylosteum snoeien doe je het beste in maart en daarbij kun je rustig flink terugsnoeien, zelfs tot op het oude hout. Je wordt daarna beloond met mooie jonge scheuten en veel bloemen en bessen! Deze plantensoort behoort tot de bladverliezende haagplanten en verliest dus zijn blad in de winter. Liever een groenblijvende kamperfoelie? Kies dan voor bijvoorbeeld de Chinese kamperfoelie Magrün of de struikkamperfoelie.

Voordelen en nadelen van de rode kamperfoelie

+ Inheemse soort; past goed in het landschap

+ Kamperfoelie met bessen en witte bloemen

+ Geschikt voor houtwallen en landschappelijke hagen

+ Zeer goed winterhard en groeit op verschillende standplaatsen

+ Snoeien is nauwelijks nodig door de langzame groei

- Alleen geschikt voor natuurlijke, informele hagen tot maximaal 2 m. hoog

- Niet geschikt voor het maken van een zichtdichte haag (open groeiwijze)

- Besjes zijn giftig

- Bladverliezend