Taxus goed aanplanten

De Taxus is een inheemse plant en is erg populair als haagplant. De Taxus is erg onderhoudsvriendelijk, wintergroen en je kunt er geweldige soorten en maten van aanplanten. De Taxus wordt vaak gebruikt als vervanging voor de buxus en is ook geschikt voor vorm snoei. De taxus groeit heel langzaam, maar worden daartegen ook heel oud. Daarom is de Taxus ook een geweldige investering in de toekomst. Doordat de Taxus langzaam groeit heeft deze ook weinig onderhoud nodig. Je kunt de Taxus zelf gemakkelijk aanplanten. De taxus groeit op alle locaties en als deze goed aangeplant is niet veel verzorging nodig. Men moet echter voorzichtig zijn met kleine kinderen en dieren; de Taxus is namelijk giftig.

Eibe richtig pflanzen

Taxus aanplanten: Zo moet het

De beste tijd om de taxus te planten is in de herfst. De grond mag nog niet bevroren zijn, het is dus belangrijk te planten voor de eerste nachtvorst. In de herfst en de winter regent het meer dit is beter voor het wortelen van de plant. Als je een Taxushaag wilt planten, kun je het beste een sleufgraven (voor container- en kluit planten) of gaten voor planten met blote wortels. Het aantal Taxusstruiken dat je per meter kan planten, is vooral afhankelijk van de grootte van de plant die je besteld. Maar het gemiddelde is ongeveer vijf planten per strekkende meter. Om de haag zo recht mogelijk te plaatsen, kun je een touw spannen. Wanneer je de gaten hebt graven kun je wat oudere compost of normale potgrond met de uitgegraven grond mengen. Ook voegt men vaak kalk aan de grond toe. De sleuf/ gaten moeten twee keer zo groot zijn als de kluit. Als de grond doorlaatbaar is, kun je het beste een laag grind of zand aanbrengen als afvoersysteem, omdat de Taxus niet van wateroverlast houdt. Heb je dat gedaan? Dan kun je de Taxus in de sleuf plaatsen. Zorg ervoor dat je de plant niet te diep plaatst. Zorg er vervolgens voor dat de gaten opgevuld worden met de gemengde grond. De Taxus haag is nu geplant. Je kunt ook hoornkrullen en schorsmulch rond de stengels van de plant leggen als extra zorg. Je moet de jonge taxus ook goed water geven, ook in de winter.

Taxus verplanten

Een taxus verplanten is veel werk. Hoe ouder de taxus is, hoe moeilijker het wordt deze te verplanten. Omdat taxusstruiken zich zelf zeer diep wortelen, is het bijna onmogelijk om ze uit de grond te halen zonder dat je de wortels beschadigd. Als je een Taxusstruik toch wilt verplanten, moet je goed overwegen of het de moeite waard is en of je de taak liever niet aan een specialist (hovenier) toe vertrouwt. Als je de taxus toch zelf wilt verplanten, kun je dit het beste doen in de herfst. Graaf een gat rondom de Taxus, met een diameter van 1 tot 2 meter, afhankelijk van de hoogte van de taxus. Bereid de nieuwe locatie voor door een gat te graven en deze te mengen met compost, kalk en / of potgrond. Nogmaals; het plantgat moet zeker tweemaal zo groot zijn als de wortels van de Taxus. Doe dan de Taxus in het nieuwe gat, vul dit aan en stamp de aarde aan. Vergeet niet om de verplante taxus goed water te geven.

 

Taxus kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende soorten Taxus bestellen.