Liguster snoeien?

De Liguster is een populaire haagplant die je op veel plaatsen tegenkomt, zowel in particuliere tuinen, bedrijfstuinen en parken. De liguster groeit snel, breed en dicht, en is daarom zeer geschikt als afscheiding of privacy haag. Ook als solitair is de Liguster een mooie plant. De liguster kom je tegen in zowel formele als meer informele tuinen. Ook vormsnoei is mogelijk. Een liguster is eenvoudig te verzorgen, maar om een mooie, compacte haag te krijgen is regelmatig snoeien nodig, liefst 2 keer per jaar. Hoe je dat doet en wanneer lees je hieronder.

Liguster schneiden

Wanneer ligusterhaag snoeien?

Een liguster kan in principe het hele jaar door gesnoeid worden. Men moet echter wel op een aantal zaken letten. Omdat vogels vaak in een ligusterhaag hun nest maken en eieren uitbroeden kun je tussen maart en juni beter niet radicaal snoeien. Ook wanneer de zon erg fel schijnt of wanneer het vriest kan er niet gesnoeid worden, omdat de plant hiervan veel schade ondervindt. De beste snoeitijd voor een liguster is op een bewolkte dag, in de vroege herfst of in de winter. Dan kun je de plant ook radicaal terug snoeien, en zal deze weer opnieuw uitlopen. Ook het in vorm snoeien kan in deze tijd het beste gebeuren. Er kan per keer tot 1/3 van de hoogte van de haag weggesnoeid worden. Het gemakkelijkste is een elektrische heggenschaar, maar met de hand knippen kan natuurlijk ook. Overigens is het beter om ieder jaar wat minder de snoeien dan ineens erg veel. De tweede snoei vindt plaats rondom de langste dag (21 juni). Men moet dan wel voorzichtig zijn, omdat sommige vogels nog broeden in deze tijd. In deze tijd kan de haag beter niet radicaal gesnoeid worden. Wanneer de haag in het voorjaar al gesnoeid is, is dat ook niet nodig; het teveel aan nieuwe takken wegsnoeien is voldoende.

Liguster snoeien met het goede gereedschap

Om de liguster geen schade toe te brengen, kun je het beste goed gereedschap gebruiken. De heggenschaar moet scherp en goed schoon zijn. Het beste is om de schaar eerst te desinfecteren, zodat ziektes geen kans krijgen. Een scherpe schaar zorgt voor een snijvlak zonder kartels. Hiervan geneest een plant sneller dan wanneer de schaar bot is en het snijvlak gekarteld.

Liguster kopen bij Garmundo

Bij Gamundo kun je verschillende soorten liguster kopen.