Koop grote haagplanten

Of het nu klein, groot, een terras, exotisch, klassiek of een speelparadijs voor de kinderen: een ding is zeker de tuin moet groen zijn! De beste manier om de tuin groen te maken is door grote haagplanten aan te planten. Een hoge haag heeft ook nog een tweede functie. Het is niet alleen decoratief, maar dient ook als privacy-/afscheidingshaag. Een mooie groene afscheiding tussen jou en je buurman. Hoge dichte hagen worden ook gebruikt als bescherming tegen wind of zelfs geluid.

Voordelen van hoge haagplanten

Hoge haagplanten zijn niet alleen decoratief ze zijn ook een belangrijke functie. Ze worden gebruikt als privacy-/afscheidingshaag tegen nieuwsgierige buren en voorbijgangers. Dit is niet alleen handig in de zomer als je lekker aan het bij bruinen bent. Ook is dit enorm handig in de winter, een wintergroene haag blokkeert ook het zicht naar jouw tuin in de winter. Naast dat de haag jou privacy biedt straalt een wintergroene haag ook luxe uit. Een hoge dichtbegroeide haag kan ook als windscherm functioneren. Vooral in het voor- of najaar kan er een harde wind voorbij waaien en wil je toch lekker eten of een boek lezen op het terras. Een hoge haag die winterhard is kan er voor zorgen dat je salade niet van je bord waait of dat de pagina’s van een boek of tijdschrift automatisch omslaan. Een hoge haagplant kan ook dienen als geluidsisolatie zo zal de haag het geluidsniveau verminderen. Veel mensen kiezen juist vanwege deze vele voordelen een groenblijvende hoge haag. Vooral als de hoge haagplant vanwege zijn functionaliteit wordt gekocht moet deze het hele jaar door worden bewaard. Wintergroene haagplanten verliezen geen blad en blijven het hele jaar door groen en kunnen daarom permanent worden gebruikt als privacy-, geluids- of winderbescherming.

Nadelen van hoge heggen

Hoe praktisch hoge hagen ook zijn natuurlijk hebben ze ook nadelen. In een kleine tuin kun je een hoge haag planten, maar deze neemt meer ruimte in beslag dan een kleine haag. Als alternatief kun je een haag zoeken die hoog wordt maar ook smal blijft. Een andere oplossing is om te kiezen voor een klimplant. Bijvoorbeeld klimop deze haagplant wordt erg hoog maar neemt in de breedte nauwelijks ruimte in beslag. Ze hebben echter wel structuurnodig om op te kunnen klimmen. Een grote of hoge haag heeft ook meer verzorging nodig dan een kleine haag. Als je voor een bladverliezen haag heeft gekozen kun je meerdere keren per jaar blad verwachten. Ook is het meer werk om een hoge haag in de juiste vorm te houden.

Soorten hoge haagplanten

Wat is de beste hoge haagplant voor jouw tuin. Dit hangt natuurlijk af van jou smaak, de tuin en persoonlijke voorkeuren. Coniferen zijn enorm populair, vooral de Californische Cypres, de thuja of de taxus. Deze planten zijn groenblijvend en worden alle drie erg lang en zichtdicht. Je moet wel voorzichtig zijn bij het snoeien van de coniferen. Als je lever geen conifeer in je tuin hebt, kun je kiezen voor de Laurierkers. Deze soort is enorm populair vanwege zijn uiterlijk maar ook omdat de laurierkers wintergroen en winterhard is. De liguster, veldesdoorn en rode buik zijn populair als bladverliezende haagplanten.