Kersenbomen

Kersenbomen

Kersenbomen zijn bomen die gemakkelijk aangroeien in de tuin. Ze bloeien in de lente, en in de zomer is het dan zover: Je kunt genieten van zelf gekweekte kersen! Bij het kiezen van een kersenboom is het belangrijk om te letten op de smaak van het fruit, de maat van de boom en het doel van de kers (direct opeten of inmaken).

Lees verder..
per pagina

Kersenbomen

Kersenbomen zijn bomen die gemakkelijk aangroeien in de tuin. Ze bloeien in de lente, en in de zomer is het dan zover: Je kunt genieten van zelf gekweekte kersen! Bij het kiezen van een kersenboom is het belangrijk om te letten op de smaak van het fruit, de maat van de boom en het doel van de kers (direct opeten of inmaken). Voor wat betreft de smaak zijn er 2 typen kersenbomen: de zoete kers (Prunus avium) en de zure kers (ook wel krieken of morellen genoemd, Latijnse naam Prunus cerasus). Zure kersen worden vooral gebruikt om in te maken of voor andere verwerking. De zoete kersen worden meestal direct gegeten.

Kersen zijn niet allemaal tegelijk rijp. Dat is een voordeel omdat ze ook niet al te lang houdbaar zijn. Omdat van één boom langer geplukt kan worden, geniet je ook langer van vers fruit. Zoete kersen rijpen meestal af in juni en juli. Net zoals bij appel- en perenbomen zijn er bij kersenbomen zowel zelfbestuivers als bomen die kruisbestuiving nodig hebben voor het geven van fruit. Let overigens op met kersenbloesem in het voorjaar: De bloesem is vrij vorstgevoelig, waardoor een late nachtvorst soms de oogst flink kan verminderen.

Zelfbestuiving of kruisbestuiving?

Het is belangrijk om te weten of de kersenboom zelfbestuivend is of niet. Een zelfbestuivende boom kan zijn eigen bloesems bestuiven en zo fruit geven zonder dat er andere kersenbomen in de buurt staan. Een boom waarbij dit niet mogelijk is, is afhankelijk van kruisbestuiving door een andere kersenboom. Kruisbestuiving brengt altijd meer vruchten dan zelfbestuiving. Bij kruisbestuiving is het belangrijk dat de bomen gelijktijdig bloeien. Of een boom zelfbestuivend is of niet staat aangegeven in de tabel onder de productfoto. Goede zelfbestuivende kersen met een lekkere smaak zijn onder andere de Kordia, Regina en Stella.

Soorten kersenbomen

Er zijn veel verschillende soorten kersenrassen. Soms zie je door de kersenbomen het bos niet meer! Bij de productspecificaties vind je welke smaak de betreffende kers heeft, en alle andere belangrijke eigenschappen. Ook staat erbij of de boom een zelfbestuiver is of afhankelijk is van kruisbestuiving. Iedere kersenboom geeft zijn vruchten op 2-jarig hout. Dat betekent dat een nieuwe tak dit jaar geen vruchten geeft, maar volgend jaar wel. Wist je dat alle kersenbomen geënt zijn op een onderstam? Het hout van de ‘tamme’ kers wordt op de onderstam geënt en groeit dan verder, om de lekkerste kersen voor jou te produceren!

De meest populaire kersenrassen vind je hieronder:

  • Kersenboom Kordia: handkers, pluk juni/juli, zelfbestuiver, zoet van smaak
  • Kersenboom Regina: handkers, pluk juni/juli, zelfbestuiver, zoet van smaak
  • Kersenboom Stella: handkers, pluk juli, heeft bestuiving nodig, zoet van smaak

Maximale grootte van een kersenboom

Om te weten of een kersenboom geschikt is voor in jouw tuin is het van belang om te weten wat de uiteindelijke hoogte van de boom is. De gemiddelde maten van onze fruitbomen zijn als volgt:

  • Laagstam/struikvorm: Stam van ca. 50 cm, totale hoogte maximaal ca. 2 meter. Uitstekend geschikt voor kleine tuinen. Erg gemakkelijk plukken.
  • Halfstam: Stam van ca. 120 cm, totale hoogte ca. 3 meter. Geschikt voor kleine en middelgrote tuinen, maar ook voor grotere tuinen.