Taxus op de goede manier snoeien

De taxus heeft een lange levensduur en groeit erg langzaam. Dit maakt de taxus populair: Ze hebben weinig onderhoud nodig, blijven lang in de gewenste vorm en zijn geschikt voor hagen in alle soorten en maten. Maar juist omdat ze zo oud kunnen worden, hebben taxushagen de juiste zorg nodig om gezond te blijven en er mooi uit te zien. De langzame groei lijkt praktisch omdat de heg niet veel onderhoud nodig heeft, maar heeft een nadeel als het om niet goed knippen gaat. Als je je verknipt bij het snoeien duurt het langer voordat de haag in de oude vorm is. Maar de langzame groei is ook zeker voordelig bij vorm snoei, omdat de haag lang in de juiste vorm blijft.

Eibe richtig schneiden

Taxus snoeien: Wanneer?

De beste tijd om taxus te snoeien is in het voor- en najaar. Om een dichte haag te krijgen, kun je de taxus minstens een keer, bij voorkeur twee keer per jaar snoeien. De beste tijd hiervoor is Sint-jansdag, maar eerder is het ook mogelijk als je de vogel nestjes niet wilt verstoren. De tweede kans is in de herfst, ook dit is een ideale tijd om te snoeien. Als het die dag gaat vriezen is het niet verstandig om dan te gaan snoeien, ook niet als de zon schijnt. Dat is de kans groot dat de punten die je gesnoeid hebt verbranden of bevriezen. Wanneer het bewolkt is en er geen vorst voorspeld word is dit de ideale tijd om te snoeien.

Taxus snoeien: Hoe?

Hoe vaker je een taxus snoeit, hoe dichter de taxus word. Dus als u een zichtdichte haag wilt voor optimale privacy, kun je de haag het beste vaker knippen om de meest compacte groei uit de plant te halen. Het duurt wel langer voordat de taxus de gewenste vorm heeft bereikt. Als je een enkele struik plant kun je deze het beste in een kegel vorm snoeien, zo krijgen alle takken voldoende licht. Om een taxus te gaan snoeien, moet de snoeischaar scherp en schoon zijn. Zo voorkom je schade aan de bladeren. Ook is het mogelijk de heg te snoeien met een elektrische heggenschaar, maar voor een enkele struik of vormsnoei raden wij een handmatige snoeischaar aan. Taxusbomen zijn zeer geschikt voor vormsnoei en je kunt het zo gek maken als jij wilt. Voor vormsnoei kun je het beste koorden, stencils en gaas gebruiken, zo is het makkelijker de taxus in de gewenste vorm te snoeien. Vooral bol-, kubus- of piramidevormen zijn populair. Gelukkig is de taxus zeer goed en gemakkelijk te snoeien. Je kunt taxus zelfs tot op het oude hout snoeien.

De giftige taxus snoeien

Alle delen van de taxus zijn giftig. Het snoeien van een taxus is niet gevaarlijk, maar draag wel handschoenen. Ook is het goed om de afsnijdsels direct op te ruimen. Liggende takken en bessen zijn zeer giftig en moeten buiten het bereik van huisdieren en kleine kinderen worden gehouden. De takken mogen niet overal bij het organisch afval. Het snoeisel van de taxus kan ook voor medische doeleinden worden gebruikt. Veel steden hebben daarom verschillende inzamelacties voor het snoeisel van de taxus. Voordat je de taxus gaat snoeien is het handig om te weten of er een verzamelpunt in de buurt is.

Taxus kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende soorten Taxus bestellen.