Wanneer kan ik het beste hagen planten?

Is de beslissing voor een nieuwe haag en de goede soort eenmaal gevallen, dan blijft de grote vraag: wanneer kan ik mijn nieuwe haag het beste planten? Is de planttijd anders, wanneer de haag wintergroen is? Wanneer kan ik vaste planten inplanten en moet ik mijn vers geleverde planten meteen inplanten? Helaas bestaat er geen algemeen antwoord op deze vragen, maar we hebben een aantal richtlijnen opgesteld. Op die manier kunt u, afhankelijk van het type haagplant dat u koopt, de haag op het juiste moment planten. Op die manier geniet u snel van een mooie, gezonde haag.

Beste planttijd voor hagen

De beste planttijd voor hagen hangt ervan af hoe de plant geleverd wordt. Veel haagplanten zijn zowel in pot, met kluit en in container leverbaar. Planten met blote wortels worden, zoals de naam al zegt, van het veld gerooid en zonder beschermende aarde aan de wortels geleverd. Dit zijn de goedkoopste planten, maar omdat er geen bescherming rond de wortels zit is de uitval vaak wat hoger dan bij andere plantsoorten. Blote wortel planten kunnen niet lang bewaard worden en het beste meteen na aankomst worden geplant. Blote wortel planten worden tussen eind oktober en begin april gerooid, wanneer de planten in rust zijn. Soms kunnen we enkele planten ook later nog leveren; ze worden dan tussendoor opgeslagen in de koelcel. De plant ‘denkt’ dan dat het nog winter is en zal dus wachten met uitlopen. Omdat blote wortel planten alleen gerooid kunnen worden wanneer de planten niet groeien, tussen eind oktober en april, is dit ook de beste planttijd voor deze planten. Planten met kluit of kluitplanten worden met een klomp aarde om de wortels geleverd. Dat zorgt ervoor dat ze minder kwetsbaar zijn en gemakkelijk geplant kunnen worden. Ook voor deze planten is de beste planttijd de tijd waarin de planten in rust zijn. Dit verschilt van soort tot soort, maar over het algemeen is dit tussen oktober en april. Planten in container hoeft men na aankomst niet direct te planten. Deze kan men nog langere tijd in de pot laten staan. Omdat de wortels van deze planten niet beschadigd worden, zijn deze planten het beste beschermd van alle soorten. Ze kunnen daarom het hele jaar door geplant worden.

Wintergroene struiken planten

Wintergroene struiken plant je het beste in de vroege herfst, zodat de struiken voor de winter nog voldoende water kunnen opnemen. Ook is de grond in de herfst nog warm, zodat de plant alvast kan wennen aan zijn nieuwe plek. Wil je vorstgevoelige struiken planten? Wacht dan tot de lente, zodat de planten vervolgens de hele zomer hebben om goed aan te groeien. Dat maakt de plant minder gevoelig voor vorst in de volgende winter. Bovenstaande geldt ook voor vaste planten. Wanneer men vaste planten het beste inplant, ligt aan de soort vaste plant. De meeste soorten kunnen zowel in de lente als in de herfst en zelfs in de zomer aangeplant worden. Laatbloeiende vaste planten, grassen en varens kunnen het beste in de lente aangeplant worden.