Beukenhaag

Beukenhaag

De beuk is in Nederland zeer populair als haagplant en geschikt om lage tot hele hoge beukenhagen mee te creëren. Ook kun je deze inheemse plant uitstekend solitair planten. Die populariteit is te danken aan de luxe uitstraling en het prachtige blad van de Fagus en de Carpinus.

Lees verder..
per pagina

Beukenhaag

De beuk (Latijn: Fagus sylvatica) is in Nederland zeer populair als haagplant en geschikt om lage tot hele hoge beukenhagen mee te creëren. Ook kun je deze inheemse plant uitstekend solitair planten. Die populariteit is te danken aan de luxe uitstraling en het prachtige blad van de Fagus. Het bijzondere aan de beuk is dat de bladeren in de winter verdord aan de struik blijven hangen. Dat zorgt voor een mooie aanblik en hierdoor kijk je ook niet door de kale takken van de beuk heen tijdens de koudere maanden van het jaar. Vlak voordat in de lente het nieuwe blad weer aangroeit, verliest de beukenhaag zijn blad. Daarom behoort deze plant tot de bladverliezende haagplanten.

In ons aanbod vind je twee soorten beukenhagen, namelijk de groene beukenhaag en de rode beukenhaag. Het verschil zit hem in de kleur van het blad. De groene Fagus sylvatica heeft groene bladeren en de bladeren van de rode Fagus sylvatica zijn paars-rood. Je kunt trouwens ook beide soorten gecombineerd planten, vandaar dat we ook een haagpakket hebben samengesteld voor een gemengde beukenhaag.

Waarom kiezen voor beukenhagen (Fagus sylvatica)

Als je op zoek bent naar een haag met een prachtige uitstraling die in de zomer voor privacy en beschutting zorgt, dan is de Fagus sylvatica jouw partner in crime. Vaak denken we bij een beuk aan een hoge boom, maar beukenhagen kom je waarschijnlijk buiten vaker tegen. In tuinen, parken, rondom sportvelden of op bedrijventerreinen. En niet zo gek, want beukenhagen hebben vele goede eigenschappen. Ze zijn eenvoudig te verzorgen, kunnen op verschillende standplaatsen groeien, zijn winterhard en erg sterk. Bovendien is de Fagus sylvatica zeer geliefd bij kleine dieren en vogels en beukenhagen brengen dus ook leven in jouw tuin. Er groeien geen besjes of bloemen aan de beuk.

Beukenhagen zijn uitstekend geschikt om op zanderige gronden te planten die niet al te nat zijn. Wanneer je een haag wil laten groeien op een kleiachtige, nattere grond kun je beter kiezen voor de haagbeuk. Verschil tussen een haagbeukenhaag en beukenhaag is dat de haagbeuk zijn blad verliest in de winter en minder vaak gesnoeid hoeft te worden.

Beuk snoeien en planten: wanneer en hoe?

Een beukenhaag snoeien, wanneer en hoe doe je dat? Beukenhagen zijn redelijk snelle groeiers en moeten ongeveer twee keer per jaar gesnoeid worden. Doe dit het liefst rond half juni en aan het einde van de zomer. Is de Fagus sylvatica wat te fors geworden? Haal dan in maart de snoeischaar tevoorschijn en snoei de haag in de gewenste vorm voordat deze uitloopt. Beukenhagen kun je zowel weelderig laten groeien als in een strakke vorm snoeien.

Wanneer en hoe kun je het beste beukenhagen planten? Dat kun je het beste doen in het najaar of in de winter. Dan is de Fagus sylvatica beschikbaar met blote wortels of met kluit, en dat is een stuk goedkoper dan een beuk in pot kopen. Wel zijn de beuken in pot van betere kwaliteit. Lees meer over het verschil onder Haagplanten: blote wortels, met kluit of in pot?

Fagus sylvatica: beukenhagen kopen bij Garmundo

Ga je de beuk kopen? Dan doe je dat natuurlijk het beste bij Garmundo. We verkopen alleen beukenhagen en andere haagplanten van hoge kwaliteit en voor eerlijke prijzen. Ook vind je op onze site handige tips, bijvoorbeeld over de juiste hoeveelheid haagplanten kiezen of de juiste plantgrootte kiezen voor haagplanten. Kortom, we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij straks een haag hebt staan die helemaal voldoet aan jouw wensen. Een Fagus sylvatica of welke andere haag dan ook.

Nuttige artikelen over de beukenhaag