Laurierhaag goed snoeien

De Laurier (prunus laurocerasus) is een populaire haagplant. Dit is terecht, want de Laurier (Laurierkers) is robuust, wintergroen en winterhard, groeit snel en dicht en is ook nog onderhoudsvriendelijk. Een Laurierhaag wordt vaak aangeraden door hoveniers als hoge privacy haag. Of het nu gaat om een Laurierhaag of een enkele Laurierkersstruik, het is altijd een lust voor het oog. Met hun dikke groene glanzende bladeren is de Laurierhaag enorm decoratief en heeft het een luxe uitstraling. De Laurierhaag is ook een onderhoudsvriendelijke plant, omdat deze regelmatig moet worden gesnoeid en deze snel groeit. Hier vind je de beste tips en tricks voor het snoeien van een Laurierhaag.

Kirschlorbeer schneiden

Laurierkershaag snoeien: Zo moet het

De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word. Hoewel dit wenselijk is als het gaat om een afscheiding, kan het een probleem geven in een kleine smalle- of voortuin. Ook jonge planten moeten regelmatig worden gesnoeid om de groei te stimuleren. Jonge planten mogen zelfs tot de helft worden terug geknipt. Geknipte takken ontkiemen zichzelf altijd weer. Je kunt ook een afzonderlijke geplante Laurier snoeien. Ze zijn zelfs geschikt voor vorm snoei en kunnen bijvoorbeeld in een bal vorm worden gesnoeid. Het wordt aanbevolen om een handschaar te gebruiken. Elektrische heggenscharen beschadigen de bladeren die slechts langzaam worden vervangen door nieuwe. Je kunt het beste ook handschoenen dragen bij het snoeien om eventuele huidirritatie te voorkomen. Als je de plant wilt verjongen kun je het beste de dikke takken helemaal verwijderen. Gelukkig is de Laurier erg compatibel met het snoeien en kun je hem tot op het oude hout terug snoeien.

Snoeiperiode Laurierhaag

Wanneer is de beste tijd om een Laurierhaag te snoeien? Dat is in eind juni, ongeveer rond 21 juni ( de langste dag van het jaar). Dan is de groeispurt voorbij. Als de Laurier erg snel groeit, kun je deze in de herfst opnieuw snoeien. Men moet echter dagen waarop het regent vermijden om schimmelinfecties te voorkomen. Ook mag de zon niet volop schijnen hierdoor kunnen er brandwonden ontstaan. Omdat de bladeren vrij dik zijn rotten deze heel langzaam. Daarom mag je geen snoei afval op de compost leggen maar in de biologische afvalbak gooien.

Laurier kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende soorten Laurier kopen.