Zuurbes

Zuurbes

De Berberis frikartii 'Amstelveen' is een groenblijvende struik. Deze zuurbes vormt zeer compacte struiken tot ongeveer 1,0 m. hoog en is hiermee uitstekend geschikt voor het maken van lage hagen en heggetjes.

Lees verder..
per pagina

Zuurbes

De Berberis frikartii 'Amstelveen' is een groenblijvende struik. Deze zuurbes vormt zeer compacte struiken tot ongeveer 1,0 m. hoog en is hiermee uitstekend geschikt voor het maken van lage hagen en heggetjes. Vanwege de doornen aan de takken wordt de Berberis struik vaak gebruikt om inbrekers, honden en katten uit de tuin te houden. Bij gebruik als haagplant is het verstandig de Berberis frikartii 'Amstelveen' tweemaal per jaar te snoeien. Het snoeien is door de doornen wel een wat minder leuk karwei, maar met stevige tuinhandschoenen is dit een stuk makkelijker en veiliger. Snoeien hoeft overigens niet als je de haag weelderig wilt laten groeien. De groeisnelheid bedraagt minder dan 20 cm. per jaar.

Groenblijvende Berberis struik

De Berberis frikartii 'Amstelveen' is een groenblijvende struik. Dit in tegenstelling tot vele andere bladverliezende Berberis soorten, zoals de Berberis thunbergii en de rode Berberis thunbergii. Groenblijvend houdt in dat deze zuurbes nooit zijn blad verliest en dus het hele jaar door mooi groen is. In mei, juni en juli verschijnen er gele bloemetjes aan de Berberis struik, gevolgd door donkere blauwzwarte besjes. Die besjes zijn erg zuur, vandaar de naam zuurbes, maar kunnen wel gegeten worden. De bloemen en besjes trekken allerlei vogels en insecten aan en zorgen zo voor leven in jouw tuin. Qua standplaats stelt deze groenblijvende struik weinig eisen: zon of schaduw kan allebei en eigenlijk is elk bodemtype prima. Ook is de soort zeer goed opgewassen tegen strenge vorst.

Voor- en nadelen van de Berberis frikartii 'Amstelveen'

+ Berberis struik groeit compact en zichtdicht
+ De scherpe doornen houden inbrekers, honden en katten uit jouw tuin
+ Groenblijvende struik
+ Sterk & winterhard
- Lastig te onderhouden door de vele doornen
- Niet geschikt voor hoge hagen (>1 meter)