Japanse hulst

Japanse hulst 

Japanse hulst (Latijn: Ilex crenata) is een groep wintergroene haagplanten met kleine donkergroene of lichtgroene blaadjes. De soort komt oorspronkelijk uit Azië en is tegenwoordig in menig tuin, park of openbare ruimte terug te vinden.

Lees verder..
per pagina

Japanse hulst 

Japanse hulst (Latijn: Ilex crenata) is een groep wintergroene haagplanten met kleine donkergroene of lichtgroene blaadjes. De soort komt oorspronkelijk uit Azië en is tegenwoordig in menig tuin, park of openbare ruimte terug te vinden.

Ilex crenata als vervanger van de buxus

Zoek je een alternatief voor de buxus? Door de buxusziekte, een schimmel die sinds een aantal jaren flink wat buxusstruiken aantast, wordt de Japanse hulst steeds vaker gebruikt als vervanger voor de buxus. Vooral de Japanse hulst Convexa, de Japanse hulst Kanehirae en de Japanse hulst Dark Green zijn hier goede soorten voor. Rond 2013 zijn in verband met die vervelende buxusziekte op Paleis het Loo alle buxus struiken vervangen door struiken van de Japanse hulst Dark Green. Qua uitstraling lijkt de Ilex cretana heel sterk op de buxus. Dezelfde kleine blaadjes, dezelfde compacte groeiwijze, beiden wintergroen en erg sterk. Een verschil is dat er tussen de blaadjes van de Japanse Ilex witte bloemetjes groeien in het voorjaar die na de zomer plaatsmaken voor zwarte besjes.

Groei en snoei van de Ilex crenata

De soorten die veelal worden gebruikt als alternatief voor de buxus kennen een langzame groei en hoeven daardoor nauwelijks gesnoeid te worden. Andere soorten zoals de Japanse hulst Blondie en de Japanse hulst Green Hedge zijn eveneens een prima alternatief voor de buxus, maar groeien wat sneller en zijn geschikt voor hogere hagen tot ongeveer 2 m. Alle soorten van de Ilex crenata zijn geschikt voor vormsnoei. Verder is de Japanse hulst winterhard, groeit in de zon of schaduw en in vochtige en normale bodems.

Verschil tussen de Japanse hulst en de ‘gewone’ hulst

Deze Japanse Ilex wordt ook wel de Chinese hulst genoemd. Chinees of Japans? In ieder geval liggen de roots van de Ilex crenata ergens in Azië. De Japanse hulst komt uit dezelfde familie als de ‘gewone’ inheemse hulst, waarvan we de takken met kerst naar binnen halen. Echter de uitstraling van beide hulstsoorten is totaal verschillend. De inheemse soort heeft stevige, glanzende en stekelige bladeren die een stuk groter zijn dan die van de Japanse variant. De Aziaat heeft juist kleine, zachte bladeren zonder stekels. De besjes van de ‘gewone’ Ilex zijn rood, terwijl die van de Japanse Ilex zwart zijn. Die besjes verschijnen rond de herfst en blijven het grootste deel van de winter hangen. Een feestmaal voor vogels, maar giftig voor mensen.

Japanse hulst bestellen bij Garmundo: Vers van de kweker en voor eerlijke prijzen

Ga je de Japanse hulst bestellen? Doe dat dan bij Garmundo. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe Ilex haag een goede start krijgt. We werken alleen met professionele kwekers en leveren de planten zo vers mogelijk bij jou af. Onze website staat boordevol tips, dus kijk gerust even rond. Bij vragen mag je altijd contact opnemen!