Laurier als haag gebruiken

De Laurierkers (Latijnse naam: Prunus laurocerasus) en in de volksmond de Laurier, is een wintergroene haagplant, die veel positieve eigenschappen heeft en vaak wordt gebruikt in de Hollandse tuinen. Hij is wintergroen, winterhard en gemakkelijk in onderhoud. De Laurier wordt erg hoog (en breed) en zijn voorzien van dik blad. Hierdoor zijn ze erg populair als privacyheg. Maar er zijn ook kleinere soorten die ook erg decoratief zijn. De Laurierkers heeft glanzende, groene bladeren die er mediterraan uitzien. In mei en juni krijgt de Laurier kleine bloemen en zwarte bessen.

Kirschlorbeer als Hecke nutzen

Verzorgen van de Laurierkers

Een Laurierkers kan geplant worden als haag of enkele struik. Hij vraagt niet veel onderhoud. Zo hoef je de Laurier maar een keer per jaar te snoeien. Het beste is om hiervoor een hang heggenschaar te gebruiken omdat een elektrische heggenschaar de bladeren kan beschadigen. Het snoeien zelf is geen moeilijke taak, omdat de takken niet ongewoon sterkzijn en er geen doornen of stekels aanwezig zijn. Normaal gesproken hoef je een Laurierkers geen water te geven, alleen in een zeer droge zomer is het raadzaam om hem extra water te geven. Omdat de Laurierkers winterhard is heeft hij zelfs in de koude maanden geen extra verzorging nodig. De Laurier kun je het best bemesten van maart tot eind augustus. Wat de locatie betreft is de Laurierkers niet veel eisend en groeit op alle gronden. Je moet echter voorzichtig zijn met slecht doorlatende grond en wateroverlast, de Laurier verdraagt dit niet goed.

Soorten Laurierkers

Door dat er een aantal kruisingen zijn ontstaan zijn er verschillend soorten Laurieren. De verschillen zitten voornamelijk in de bladgrootte en groei. Zo is de soort otto luyken een vrij laagblijvende Laurierkers. De soort Genolia is ook vrij laag en smal. De hoogste is de Caucasica deze wordt wel vijf meter hoog. En groeit heel snel. De soorten Novita en Rotundifolia worden ook erg hoog en breed. De Laurierkers Herbergii is een slank opgaand soort en is zeer winterhard.

Laurier kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende soorten Laurier kopen.