Beuken goed verzorgen

Een beuk is een erg mooie haagplant. Beukenhagen worden hoog en groeien snel en dicht. Ze kunnen goed tegen snoeien, zijn robuust en zeer winterhard. Wind is over het algemeen geen probleem. Ook voor wat betreft de bodem en standplaats zijn beuken niet kieskeurig. Een beukenhaag kan erg oud worden. Beuken zijn inheemse planten in Europa. Ze worden in hagen gebruikt als groen hekwerk om een perceel te begrenzen, als privacy haag en als decoratieve haag, bijvoorbeeld in voortuinen. Een beuk aanplanten en verzorgen is niet moeilijk, maar er zijn een aantal zaken om op te letten. Wanneer men een beukenhaag geplant heeft, moet deze gesnoeid en eventueel bemest worden.

Buche pflegen

Beukenhaag snoeien

Beukenhagen moeten regelmatig gesnoeid worden. Niet alleen om er mooi uit te blijven zien, maar ook om ervoor te zorgen dat de haag mooi compact groeit en zodoende goed dicht wordt. Gelukkig verdragen zowel de beuk (Fagus sylvatica) als de haagbeuk (Carpinus betulus) snoeien erg goed. Ze zijn beide ook in vormen zoals bogen te snoeien. Het beste snoei je de beukenhaag eind juni. Voor een extra dichte haag is het goed om ook al in februari te snoeien; de haag maakt dan nieuwe twijgen aan en wordt mooi vol. Bijkomend voordeel is dat er in februari bij het snoeien geen vogelnesten sneuvelen waarop op dat moment ook vogels hun eieren uitbroeden. Jonge beuken kunnen vaker, tot drie keer per jaar gesnoeid worden, om ervoor te zorgen dat de haag vanaf het begin mooi dicht groeit. In juni concentreer je je vooral op de vormsnoei. Hierbij wordt normaal gesproken niet meer dan een derde van de nieuwe aanwas verwijderd. De beste snoeivorm voor een beukenhaag is konisch, zodat alle zijkanten genoeg zonlicht blijven krijgen. Een volkomen verticale groei wordt op zonnige plaatsen ook goed verdragen. Een beukenhaag kan zowel met een elektrische als met een hand snoeischaar gesnoeid worden. Zorg wel altijd voor een scherpe schaar, zodat de wonden die de snoeischaar achter laat zo recht mogelijk zijn en snel kunnen genezen. Voor het verkrijgen van een rechte haag kan eventueel een touw gebruikt worden. Ook kan men zich oriënteren aan andere rechte lijnen in de buurt, zoals muren, schuttingen en andere huizen.

Beukenhaag bemesten

Vooral vers aangeplante beukenhagen moeten in de eerste jaren goed bemest worden. Is de beukenhaag eenmaal aangegroeid, dan is bemesting niet meer nodig. Men kan voor het planten wat compost door de bodem mengen. Direct na het planten hoeft er niet bemest te worden. Pas vanaf het tweede jaar na aanplant hoeft er mest toegevoegd te worden. Hiervoor zijn compost, beukenhaag mest of andere langwerkende meststoffen goed geschikt. Na het snoeien kan het blad van de beuken blijven liggen en dienen als meststof, mits dit vrij is van ziekten en plagen zoals luizen en schimmels. Omdat bij beuken altijd gevaar bestaat op overbemesting, kun je beter voorzichtig te werk gaan. Bij gebruik van kunstmest kan het verstandig zijn om eerst de bodem te laten testen, om zo te kijken welke bemesting nodig is. Zorg er altijd voor dat (kunst)mest niet op de bladeren terecht komt, omdat daardoor verbranding van het blad op kan treden. De beste tijd om beukenhagen te bemesten is tussen maart en juni, wanneer de planten groeien. Daarna kan er beter niet meer bemest worden. Plant je beuken aan met blote wortels, dan mogen deze niet van tevoren in het water gelegd worden. Beuken zijn afhankelijk van schimmels die op de wortels zitten. Wanneer de wortels in het water gezet worden is er kans dat de schimmel van de wortels af gaat. Na het planten is het wel van belang om altijd direct water te geven. Overigens zijn beuken met blote wortels gevoelig voor uitdroging, dus laat ze niet buiten liggen, zeker niet wanneer de zon schijnt of als het waait.

Beuken kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende beuken bestellen.