Plant afstand wintergroene hagen

Wintergroene hagen zijn enorm populair: Ze functioneren goed als een afscheiding tussen tuinen/openbare wegen, als decoratie en om de wind en de zon tegen te houden. Met een wintergroene haag creëer je ook een veilige plek voor vogels en insecten. Veel mensen kiezen er voor om hun tuin met groenblijvende hagen te beplanten. Nog een voordeel aan de groenblijvende hagen is dat deze het hele jaar hun functionaliteiten behouden (bijvoorbeeld als scheidingshaag) en altijd de zelfde uitstraling hebben. Ze zijn ook ideaal voor iemand die niet echt groene vingers heeft; en dus niet vele tijd wilt besteden aan het verzorgen van een haag. Ze besparen het gedoe van het opharken van de bladeren.

Plantafstand heggen

Als je zelf ene haag gaat planten, hoe gaat je dat dan doen. Een haag aanplanten is niet moeilijk als je een paar regels volgt. Twijfel je erover dat je het alleen niet kan haal dan hulp erbij. Het kopen van ene heg vraagt om een kleine planning. Ook is de plant afstand enorm belangrijk. Voordat je haagplanten gaat kopen, moet je zeker op de hoogte zijn van de plantafstand. Alleen dan kun je het juist aantal planten kopen. Dit is vaak lastig omdat elke plant anders is. De plantafstand groenblijvende planten is afhankelijk van de variëteit, grootte en vertakking van de plant. Zo heeft een laurier- of ligusterhaag een andere plantafstand dan een Taxus- of coniferenhaag. Het is belangrijk om de juiste plantafstand te hanteren. Als je een plant te dicht op de andere plant bestaat de kans dat een plant te weinig licht krijgt en niet mee groeit. Wil je een dikke heg? Dan is het verstandig om de planten zigzag te planten.

Ontdek hier de afstand van haagplanten.

Hoe kom je erachter wat de juiste plantafstand is voor jouw haag. Er zijn een paar algemene richtlijnen:

• 4-5 planten per meter tot een grote van 60cm
• 3-4 planten per meter tot een hoogte van 120cm
• 2-3 planten per meter bij een hoogte vanaf 120

Maar deze richtlijnen zijn per plant en soort verschillend. De beste plantafstand voor een groenblijvende haag vind je bij de aankoop van de plant. Garmundo vermeld dit op elke product pagina zoals bij de Laurier. Hier kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel planten je per strekkende meter moet kopen. Overigens is het erg handig om een aantal extra planten te kopen, vooral iets niet aanslaat.