Appelbomen

Appelbomen

Bij een fruitboom denken veel mensen al direct aan een appelboom. Niet zo verwonderlijk, want appels zijn al lange tijd het meest populaire fruit. Bij Garmundo helpen we je graag met het kiezen van een appelboom die geschikt is voor jouw doel.

Lees verder..
per pagina

Appelbomen

Bij een fruitboom denken veel mensen al direct aan een appelboom. Niet zo verwonderlijk, want appels zijn al lange tijd het meest populaire fruit. Bij Garmundo helpen we je graag met het kiezen van een appelboom die geschikt is voor jouw doel. Er zijn veel soorten appels, met allemaal hun eigen eigenschappen. Zoek je bijvoorbeeld een handappel om meteen op te eten, een appel die langer goed blijft of een appel om te verwerken tot een lekkere appeltaart of appelmoes? Iedere appelsoort heeft zijn eigen eigenschappen en toepassingsgebied. Soms is een combinatie ook mogelijk.

Zelfbestuiving of kruisbestuiving?

Het is belangrijk om te weten of de appelboom zelfbestuivend is of niet. Een zelfbestuivende boom kan zijn eigen bloesems bestuiven en zo fruit geven zonder dat er andere appelbomen in de buurt staan. Een boom waarbij dit niet mogelijk is, is afhankelijk van kruisbestuiving door een andere appelboom. Kruisbestuiving brengt altijd meer vruchten dan zelfbestuiving. Bij kruisbestuiving is het belangrijk dat de bomen gelijktijdig bloeien. Of een boom zelfbestuivend is of niet staat aangegeven in de tabel onder de productfoto.

Soorten appelbomen

Er zijn veel verschillende soorten appelrassen. Soms zie je door de fruitbomen het bos niet meer! Bij de productspecificaties vind je welke smaak de betreffende appel heeft, en alle andere belangrijke eigenschappen. Ook staat erbij of de boom een zelfbestuiver is of afhankelijk is van kruisbestuiving. Iedere appelboom geeft zijn vruchten op 2-jarig hout. Dat betekent dat een nieuwe tak dit jaar geen vruchten geeft, maar volgend jaar wel.

De meest populaire appelrassen vind je hieronder:

  • Appelboom Elstar: handappel en bewaarappel, pluk september-oktober, heeft bestuiving nodig, zachtzuur van smaak
  • Appelboom Schone van Boskoop: moesappel en bewaarappel, pluk eind september-oktober, heeft bestuiving nodig, friszuur van smaak
  • Appelboom Golden Delicious: handappel en bewaarappel, pluk september-eind oktober, zelfbestuiver, lichtzuur van smaak

Grootte van een appelboom

Om te weten of een appelboom geschikt is voor in jouw tuin is het van belang om te weten wat de uiteindelijke hoogte van de boom is. De gemiddelde maten van onze fruitbomen zijn als volgt:

  • Laagstam/struikvorm: Stam van ca. 50 cm, totale hoogte maximaal ca. 2 meter. Uitstekend geschikt voor kleine tuinen. Erg gemakkelijk plukken.
  • Halfstam: Stam van ca. 120 cm, totale hoogte ca. 3 meter. Geschikt voor kleine en middelgrote tuinen, maar ook voor grotere tuinen.