Liguster als haag gebruiken

De liguster is een erg populaire haagplant. De plant hoort tot de familie Oleaceae, ook wel de olijffamilie genoemd. Omdat een liguster snel en dicht groeit is deze uitermate geschikt voor het maken van een mooie haag. Ook als solitair ziet de plant er mooi uit, omdat een liguster bij minder snoei ook mooie bloemen en daarna zwarte bessen krijgt. Snoei je een liguster wel regelmatig zoals bij een haag? Dan verschijnen er veel minder bloemen en bessen. Een liguster is officieel niet wintergroen en ook niet bladhoudend, maar is als privacyhaag wel geschikt. Dat komt omdat een liguster vaak niet al zijn blad verliest gedurende de winter. Het bladverlies treedt vaak ook pas op wanneer het langere tijd een aantal graden vriest. Omdat de struik bij regelmatig snoeien ook erg dicht groeit, kun je er in de winter ook lastig doorheen kijken. De eigenschappen van de liguster lijken daarom veel op die van wintergroene haagplanten. Een liguster is eenvoudig te verzorgen en verkrijgbaar is meerdere soorten, zelfs een bonte variant waarvan de bladeren geel en groen zijn.

Liguster als Hecke nutzen

De ligusterhaag in uw tuin

Een liguster ziet er zowel als haag als solitair geplant mooi uit en is geschikt voor bijna iedere tuin. Wanneer er in de lente niet gesnoeid wordt, krijgt de liguster witte bloemen en daarna bessen. De bloemen trekken ook insecten aan. De liguster wordt vaak gebruikt voor strakke, rechte hagen omdat hij zo goed strak in vorm te snoeien is. Door een goed gesnoeide ligusterhaag kun je niet meer heen kijken. Dat maakt de haag ook zeer geschikt als haag voor meer privacy. Je kunt met een liguster ook mooie vormen maken, zoals een haag met bogen.

Liguster soorten

Er zijn veel soorten liguster. De gewone liguster (Ligustrum vulgare) is een inheemse soort die in heel Europa voorkomt. Als haag wordt vaak de soort Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’ gebruikt. Deze soort houdt zijn blad bij koud weer wat langer vast. De uit Japan afkomstige Ligustrum ovalifolium (ovaalbladige liguster of haagliguster) is ook geliefd, omdat deze soort wat mooier, ovaalvormig blad heeft. Van deze liguster is er zelfs een bonte variant waarvan de bladeren geel en groen zijn. Wil je een laagblijvende ligusterhaag? Kijk dan eens naar de dwergliguster of laagblijvende liguster (Ligustrum vulgare ‘Lodense’). Deze groeit tot maximaal ca. 100 cm. hoog.

Liguster kopen bij Garmundo

Bij Gamundo kun je verschillende soorten liguster kopen.