Eetbare laurier (Laurus nobilis) is een struik die wereldwijd wordt gebruikt in de keuken en traditionele geneeskunde. Deze laurier, die ook bekendstaat als echte laurier, is een echte smaakmaker in soepen, stoofschotels en sauzen. Daarnaast wordt hij al eeuwenlang toegepast vanwege mogelijke geneeskrachtige eigenschappen, zoals ondersteuning van de spijsvertering en stressverliching. Mensen kiezen voor het gebruik van verse laurier in de keuken vanwege de subtiele smaak, maar ook om de gezondheidsvoordelen. In dit artikel ontdek je de allerlei toepassingen van eetbare laurier, praktische tips voor het gebruik ervan en leer je hoe je zelf Laurus nobilis kunt kweken.
Wat is eetbare laurier?
Eetbare laurier is een groenblijvende struik met smalle, leerachtige bladeren. De jonge bladeren zijn lichtgroen zijn en verkleuren na verloop van tijd naar donkergroen. De eetbare laurier behoort tot de lauraceae-familie. De plant wordt 3 tot 4 meter hoog en is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, waaronder Turkije, Georgië en Griekenland. De aromatische bladeren van de keukenlaurier worden daar al eeuwenlang vers en gedroogd gebruikt om smaak toe te voegen aan allerlei gerechten, waaronder soepen, stoofschotels en sauzen.
Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de eetbare laurierplant (Laurus nobilis) en haagplanten zoals de laurierkers (Prunus laurocerasus) en Portugese laurier (Prunus lusitanica), die vaak worden gebruikt voor het aanleggen van een laurierhaag. De bladeren van de laurierkers en Portugese laurier zijn niet geschikt voor consumptie en kunnen zelfs giftig zijn, terwijl de bladeren van Laurus nobilis veilig kunnen worden toegepast als kruid in de keuken.

Welke laurierplanten zijn giftig?
De laurierplanten die giftig zijn behoren tot soorten laurierkers (Prunus laurocerasus) en Portugese laurier (Prunus lusitanica). Vrijwel alle delen van deze planten, zoals de bladeren, takken, bloemen en bessen, zijn giftig voor mensen en dieren.
Dit zijn giftige laurierplanten: Laurier Rotundifolia, Laurier Novita, Laurier Caucasica, Laurier Genolia®, Laurier Elly, Laurier Etna, Laurier Green Lustre®, Laurier Herbergii, Laurier Otto Luyken, Portugese laurier, Portugese laurier Tico®.
Toepassingen van eetbare laurier
Gedroogde laurierbladeren worden gebruikt om soepen, stamppotten, sauzen en stoofgerechten op smaak te brengen. Ze geven ook extra smaak en geur aan sauzen, marinades, stoofpotjes en allerlei vlees- en visgerechten.
Andere, meer geneeskundige toepassingen zijn om er thee van te trekken en om het te gebruiken voor aromatherapie. Om de meeste geur en smaak uit laurierbladeren te halen geven we als tip het blad licht te kneuzen voor gebruik.
Is laurier gezond?
Ja, eetbare laurier is gezond wanneer je het in kleine hoeveelheden gebruikt. Voor een gerecht voor vier personen volstaan één tot twee bladeren; voor een mok laurierthee twee bladeren.
Het blad van laurierkruid zit vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen en kan helpen bij spijsverteringsproblemen, luchtwegaandoeningen en spanning. Gebruik echte laurier niet in grote hoeveelheden want dan krijgt je gerecht of drankje een bittere, onaangename smaak.
Het blad zelf is overigens niet geschikt voor consumptie; het is erg taai en de nerven zijn hard. Voordat je het gerecht gaat eten haal je daarom het beste de bladeren er weer uit.
Kun je zelf eetbare laurier kweken?
Ja, je kunt zelf eetbare laurier kweken in de volle grond of in een pot. Zet de plant op een zonnige plek in goed doorlatende grond en bescherm hem tegen de vorst.
-
Standplaats: Kies een zonnige plek in je tuin of op je terras of balkon en zet de plant in goed doorlatende grond. Echte laurier houdt niet van natte voeten. Bescherm de plant tijdens vorst met fleece doek.
-
Aanplanten: Zet de laurier in een plantgat dat dieper en breder is dan de wortelkluit en vermeng de grond met compost of bladaarde. Zorg voor het kweken van laurier in een pot die breder en dieper is dan de wortelkluit. Leg onderin de pot een laag hydrokorrels, plaats de plant erin en vul aan met potgrond. Geef na het planten ruim water.
-
Snoeien: Laurus nobilis snoei je 1 keer per jaar in de maanden maart tot mei om hem in vorm te houden.
-
Bemesten: In de volle grond bemest je de plant eens per jaar in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei. Laurier in pot heeft in het groeiseizoen (mei tot augustus) elke twee weken extra voeding nodig.
-
Watergeven: Geef de laurier in de volle grond en in pot wekelijks flink water tijdens lange droge periodes, zoals in de zomer, om uitdroging te voorkomen.
Om verse laurierbladeren te oogsten knip je met een scherpe (snoei)schaar het aantal blaadjes af dat je nodig hebt. Knip zo dicht mogelijk bij de tak maar zorg ervoor dat je niet beschadigt.