De juiste verzorging van de Portugese laurier

De Portugese laurier, of Prunus lusitanica ‘Angustifolia’, is een wintergroene struik met sierlijk glanzend blad en witte bloemen. De struik erg populair als haagplant maar wordt ook veel aangeplant als solitair. Terecht, want de Portugese laurier is een echte blikvanger. Bovendien is het een oersterke plant die weinig onderhoud nodig heeft. Heb jij gekozen voor de Portugese laurier? Met de juiste verzorging blijft deze laurier jaren mooi en gezond. We geven je handige tips voor de verzorging van de Portugese laurier.

Waarom is verzorging van de Portugese laurier belangrijk

Een gezonde Portugese laurier heeft weinig last van ziekten en plagen, zit mooi vol in het blad en groeit lekker snel. Om de Portugese laurier gezond te houden is het nodig hem goed te verzorgen.

Plant de Portugese laurier op de juiste plek

De Portugese laurier kan bijna op iedere grondsoort staan maar houdt niet van natte voeten. Plant hem dus op goed waterdoorlatende grond. Kies bij voorkeur een zonnige of half schaduwrijke plek voor de Portugese laurier. De struik kan ook in de volle schaduw groeien, maar bloeit en groeit dan wat minder goed.

Portugese laurier watergeven

De Portugese laurier heeft weinig aandacht nodig als het gaat om watergeven. Alleen tijdens zeer droge zomers is het raadzaam de struik water te geven. Doe dit in de ochtend, als de zon nog niet zo fel is, en geef water direct bij de kluit. Dan wordt het water gelijk opgenomen in de grond, zonder te verdampen. Bovendien, door natte bladeren te vermijden voorkom je dat er schimmelziekte ontstaat. Geef liever in een keer veel en goed water in plaats van vaak een beetje. De Portugese laurier kan niet zo goed tegen wateroverlast (‘natte voeten’). Breng, als je een zeer ondoordringbare grond hebt, in dat geval tijdens het planten een drainagesysteem aan.

Portugese laurier snoeien

De Portugese laurier is niet moeilijk om te snoeien. De beste tijd om de struik te snoeien is in september. Maar ook snoei in het voorjaar, maart-april, verdraagt de plant goed. Verwijder eerst dode of beschadigde takken. Knip vervolgens de uitschietende takken weg voor een mooie vorm. Is de struik fors gegroeid? Snoei dan de takken wat dieper weg. Gebruik een snoeischaar en geen elektrische heggenschaar, die beschadigt de bladeren.

Portugese laurier bemesten

Geef Portugese laurier direct na het planten voeding in de vorm van compost of andere organische mest. Dan geef je hem een goede start. Verder kun je de Portugese laurier jaarlijks, in het voorjaar, bemesten. Volg de dosering op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof. Geef geen voeding meer na augustus, want dan zullen de jonge scheuten die daarna opkomen de winter niet overleven.

Met de juiste verzorging en plantplek heb je heel lang plezier van deze populaire struik. Geef voldoende water en voeding en geef hem jaarlijks een snoeibeurt. Meer onderhoud heeft de Portugese laurier niet nodig.

Portugese laurier kopen bij Garmundo