Portugese laurier planten: zo doe je dat

Heb je gekozen voor de Portugese laurier? Terecht! Deze prachtige, wintergroene struik heeft nauwelijks onderhoud nodig en stelt weinig eisen aan de grond. Bovendien bloeit hij met mooie witte bloemen en krijgt in het najaar besjes waar vogels graag van snoepen. We geven je alle info die je nodig hebt om de Portugese laurier aan te planten.

Wanneer Portugese laurier planten

Portugese laurier plant je het beste in het voorjaar (maart-april) of najaar (september-oktober). Je kunt hem ook buiten deze periodes planten, maar vermijdt dan hitte- en vorstperiodes.

Kies de juiste locatie

Portugese laurier doet niet moeilijk over zijn standplaats, of het nu in de zon, de halfschaduw of de schaduw is. Wel belangrijk is dat de grond goed waterdoorlatend is want de Portugese laurier houdt niet van ‘natte voeten’. Als de grond erg compact of nat is kun je een drainagesysteem aanleggen.

Zo plant je Portugese laurier aan

  • Graaf een gat dat groter is dan de kluit of blote wortels. Vuistregel is 1,5 tot 2 keer zo breed als de kluit of wortels
  • Zet de kluit of blote wortels eerst in een bak met water, zodat de wortels zich kunnen volzuigen.
  • Meng compost of mest door de uitgegraven grond
  • Zet de laurier voorzichtig in het gat. Zorg ervoor dat de kluit of wortels ongeveer op gelijke hoogte van de grond is, dus plant ze niet te diep
  • Vul het gat met (bemeste) tuinaarde
  • Druk de aarde goed aan met de voet
  • Leg een laagje mulch rond de voet van de plant. Dit bespaart water en voorziet de plant van extra voedingsstoffen
  • Geef de struiken veel water zodat ze vast komen te staan

Geef na het planten geregeld water

De eerste paar weken na het planten heeft de Portugese laurier extra water nodig om zich te wortelen op zijn nieuwe standplaats. Geef de struik(en) ten minste eenmaal per week flink water. Voelt de bovenste paar centimeter van de bodem droog aan? Dan is het tijd om water te geven.


Portugese laurier kopen bij Garmundo