Een laurierhaag kan wel 30 jaar meegaan als je hem goed verzorgt. Een laurier is een makkelijke haagplant om te onderhouden. Hij gedijt goed in een voedzame, goed doorlatende grond, zoals lichte kleigrond. We leggen je uit hoe je de laurier in optimale conditie houdt door te zorgen voor de juiste bewatering, door een goede snoeitechniek, regelmatige bemesting en het herkennen en bestrijden van ziektes en plagen.
Inhoudsopgave
- Hoe vaak moet je een laurier water geven?
- De lichtbehoefte van een laurierhaag
- Het snoeien van een laurier
- Het bemesten van een laurier
- Hoe zorg je voor goede drainage bij je laurierhaag?
- Gezondheidsproblemen van een laurier
- Hoe overwinter je een laurier?
- Waarom worden de bladeren van mijn laurier geel?
- Levensduur en levenscyclus van de laurierhaag
- Soorten laurier verzorgen
Hoe vaak moet je een laurier water geven?
Hoe vaak je een laurierkers water moet geven, hangt af van het seizoen en de specifieke omstandigheden, zoals de grootte van de plant, de standplaats en de grondsoort. Ook de weersomstandigheden bepalen de waterbehoefte.
-
In het voorjaar en zomer heeft een volwassen laurier regelmatig water nodig: geef hem 2-3 keer per week ongeveer 10-15 liter per keer. Met name tijdens warme en droge periodes is water geven belangrijk om uitdroging te voorkomen. Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond, om zo veel mogelijk verdamping tegen te gaan.
-
In de herfst is één keer per week water voldoende, waarbij je 5-8 liter per keer geeft. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig blijft, maar voorkom dat deze te nat wordt, omdat dit wortelrot veroorzaakt. Regent het veel? Dan is water geven in deze periode niet nodig.
-
Tijdens de winter heeft de laurier veel minder water nodig, omdat de plant dan in rust is. Geef hem ongeveer eens in de 2-3 weken een kleine hoeveelheid (3-5 liter) water. Dit is genoeg om de bodem vochtig te houden. Als het veel regent of vriest, geef je de laurier geen water, om wortelrot (bij overbewatering) of bevriezing van de wortels te voorkomen.
Bij het watergeven is het belangrijk een goede balans te vinden: de bodem moet vochtig blijven, maar nooit doorweekt, anders dreigt wortelrot. Geef echter ook niet te weinig water, want dan is er, zeker tijdens langdurige periodes van droogte, risico op uitdroging van de wortels.

De lichtbehoefte van een laurierhaag
Laurierhagen groeien het best in halfschaduw tot volle zon, afhankelijk van de lauriersoort. Voor een dichte en sterke haag hebben de planten minimaal 4-6 uur direct zonlicht per dag nodig. Zet de haag op een beschutte plek die bescherming biedt tegen harde wind, vooral in de winter. Dit voorkomt uitdroging en schade.
Het snoeien van een laurier
Het snoeien van een laurier kan het beste in het voorjaar (maart/april) of najaar (augustus of september). Voor laurierhagen is vaker (drie keer per jaar) snoeien aan te raden om een strakke vorm te behouden. Snoei niet als het erg warm en zonnig is, om verbranding van de afgeknipte bladeren te voorkomen.
Het snoeien zelf is niet moeilijk: knip dode of beschadigde takken weg en snoei lichtjes om de haag in model te brengen. Gebruik een heggenschaar of snoeischaar. Grote of verwilderde laurierhagen snoei je beter met een elektrische heggenschaar. Zorg ervoor dat het snoeigereedschap altijd schoon en scherp is, zo houd je de planten gezond.
Het bemesten van een laurier
Lauriers hebben tijdens hun groeiperiode van april tot augustus elke 6 tot 8 weken bemesting nodig. Gebruik voor het bemesten organische NPK-meststoffen. NPK-meststoffen bevatten de voedingsstoffen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), die essentieel zijn voor de groei en gezondheid van de laurier.
Het gebruik van een uitgebalanceerde NPK-meststof, zoals een verhouding van 10-10-10 (10% stikstof, 10% fosfor en 10% kalium) of 12-10-18 (12% stikstof, 10% fosfor en 18% kalium), zorgt ervoor dat de laurierplanten de juiste hoeveelheden van deze voedingsstoffen opnemen.
Het is belangrijk om de organische mest gelijkmatig rond de basis van de haagplant aan te brengen en deze goed in te wateren. In de winter is bemesten niet nodig.

Hoe zorg je voor goede drainage bij je laurierhaag?
Je geeft de laurierhaag een goede drainage door goed doorlatende grond te gebruiken, zoals lichte kleigrond. Laurier houdt niet van natte voeten: als de wortels te lang nat blijven, leidt dit tot wortelrot. Controleer na zware regenval of regenperiodes de grond. Zakt het water niet weg? Meng dan organisch materiaal (zand of compost) door de bodem, zodat de grond luchtiger wordt.
Gezondheidsproblemen van een laurier
Laurier planten zijn vatbaar voor ziekten en plagen, waaronder bladluizen, meeldauw en hagelschot. Vergelende bladeren wijzen vaak op bladluis. Deze bestrijd je effectief met een zeepoplossing. Witte poederachtige plekken op het blad duiden op een schimmelziekte zoals meeldauw. Je bestrijdt meeldauw door aangetaste bladeren en takken weg te snoeien, om verdere verspreiding te voorkomen. Hagelschot is een schimmelziekte en te herkennen aan gaatjes met bruine randen in de bladeren. Snoei aangetaste bladeren en takken weg en voer ze af, om verspreiding te voorkomen.

Hoe overwinter je een laurier?
Een laurier overwinter je door deze te beschermen met een dikke laag mulch rond de basis van de plant. Mulch bestaat uit bladafval, compost of houtsnippers en voorkomt bevriezing van de wortels. Dek de kroon (top) van deze wintergroene haagplant af met vliesdoek of jute. Verplaats laurierplanten in potten als de temperatuur onder de -5°C komt naar een vorstvrije, koele en lichte plek. Denk aan een garage of schuurtje met daglicht. Veel water hebben de planten in pot tijdens de winter niet nodig maar controleer toch regelmatig de vochtigheid van de grond om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Waarom worden de bladeren van mijn laurier geel?
Een verkeerde standplaats of overbewatering veroorzaken gele bladeren bij een laurier. Voorkom gebrek aan zonlicht en slechte drainage. Gele bladeren komen ook voor bij een tekort aan voedingsstoffen, vooral stikstof.
Levensduur en levenscyclus van de laurierhaag
Laurierhagen staan bekend om hun lange levensduur en kunnen bij goede verzorging tientallen jaren gezond en sterk blijven. De levenscyclus van de laurier bestaat uit verschillende stadia, die nauw verbonden zijn met de seizoenen.
Het voorjaar is het startsein voor de productie van bloemen. In de maanden mei en juni verschijnen witte trosjes met bloemen die worden bestoven door insecten. Dan begint ook de groeifase, die duurt tot in de zomer. De planten ontwikkelen in die seizoenen nieuwe scheuten en bladeren en groeien.
Aan het eind van de groeifase, in augustus/september, komen er besjes aan de plant. Vogels eten deze besjes, waarin zaden zitten, en verspreiden deze in de omgeving met hun uitwerpselen. Na de groeifase komt de laurier tijdens de herfst en winter in de rustfase. Hierin groeit de plant nauwelijks en richt hij zijn energie op herstel en behoud.
Soorten laurier verzorgen
-
De Portugese laurier heeft een goede droogtetolerantie en heeft minder vaak water nodig dan andere soorten. Deze lauriersoort kan wel gevoelig zijn voor strenge vorst.
-
Omdat laurier Rotundifolia snel groeit, moet je hem vaker snoeien om zijn vorm te behouden. Rotundifolia kan minder goed tegen droogte.
-
Laurier Novita staat bekend om zijn uitstekende winterhardheid en hoge ziekteresistentie, wat het onderhoud eenvoudiger maakt. Ook hoeft hij minder vaak gesnoeid te worden.
-
Laurier Caucasica groeit goed in zowel schaduw als zon, waardoor hij geschikt is voor diverse standplaatsen. Hij is echter gevoelig voor wind en gedijt beter op een beschutte plek om schade te voorkomen.
-
Door zijn slanke groeivorm is laurier Genolia perfect voor smalle hagen en vereist hij weinig snoeiwerk. Het is belangrijk dat de Genolia in goed doorlatende grond wordt geplant om wortelrot te voorkomen.
-
Laurier Elly groeit zeer dicht en is ideaal als zichtbescherming. Om zijn dichte structuur te behouden, moet je hem regelmatig snoeien, vooral in de groeifase.
-
Laurier Etna is een winterharde soort die goed bestand is tegen koude temperaturen. Hij groeit langzaam en heeft daardoor weinig snoeiwerk nodig.
-
Vanwege zijn kleinere omvang heeft laurier Green Lustre minder water en bemesting nodig dan grotere varianten.
-
De trage groei van laurier Herbergii maakt dat je hem minder vaak hoeft te snoeien. Hij is daarnaast goed bestand tegen zowel volle zon als schaduw.
-
Laurier Otto Luyken is perfect voor lage hagen of als bodembedekker. Omdat hij compact blijft, vereist Otto Luyken weinig snoeiwerk. Deze soort heeft goed doorlatende grond nodig om vochtproblemen te voorkomen.
-
De Portugese laurier Tico is gevoeliger voor vochtige omstandigheden en heeft goede drainage nodig. In strenge winters moet deze haagplant beschermd worden door de wortels te bedekken met een laagje mulch (bijvoorbeeld bladafval) om vorstschade te voorkomen.