Klimop kopen: hier moet je op letten

Mis je nog erfafscheiding of heb je een kale tuinmuur of schutting? Denk dan eens aan klimop! Deze sterke, wintergroene en decoratieve klimplant is erg populair en dat is niet voor niets. Deze snelgroeiende klimmer, met de Latijnse naam Hedera, groeit met gemak omhoog tegen ieder raamwerk en elke muur of schutting. Omdat klimop compact groeit en in de winter groen blijft, is een klimophaag ideaal als erfafscheiding, ook voor de kleinere tuin. Daarnaast is Hedera gemakkelijk te onderhouden en zeer winterhard. Maar waar moet je op letten als je klimop wilt kopen? Met deze handige weetjes maak je zeker een goede keuze voor jouw tuin.

Welke soorten klimop zijn er?

Hedera komt uit een plantengeslacht van groenblijvende klimplanten uit de klimopfamilie (Araliaceae). Er zijn ongeveer 10 soorten en heel wat variëteiten voor de tuin. Bij Garmundo kun je terecht voor de twee bekendste soorten: Hedera helix (kleinbladige klimop) en Hedera hibernica (grootbladige klimop). Hedera helix is inheems in Nederland, andere soorten komen oorspronkelijk uit eilanden in de Atlantische oceaan, verschillende delen van Europa, Noord-Afrika en Azië. De meeste klimopsoorten lijken veel op elkaar qua bladvorm, groeisnelheid en onderhoud. Het is daarnaast goed om te weten dat je bij Garmundo enkel de klimopsoorten vindt die in ons klimaat winterhard zijn.

Zo hoog kan klimop worden

De grootste verschillen tussen de soorten klimop zitten voornamelijk in de kleur en grootte van het blad en de hoogte die ze kunnen bereiken. Zo zijn de bladeren van Hedera hibernica wat groter dan die van Hedera helix. De maximale hoogte van de grootbladige klimop kan wel 20 meter worden, terwijl zijn kleinbladige broertje een hoogte van 12 meter kan bereiken. Wist je trouwens dat Hedera hibernica een razendsnelle groeier is, met uitlopers van wel 70 cm per jaar. Ideaal als je snel een dichte haag wilt!

Bloemen en besjes

Als je klimop niet snoeit vormen zich in september bolvormige bloemschermen die tot december aan de plant blijven zitten. Ze zijn groengeel van kleur en vrij onopvallend. Van het stuifmeel en pollen profiteren insecten die in het najaar op zoek zijn naar voedsel. Daarna verschijnen bijna zwarte besjes, een winterse voedselbron voor vogels.

Standplaats en grondsoort

Klimop doet niet moeilijk over zijn standplaats en gedijt zowel goed in de zon, halfschaduw als schaduw. Ook is hij niet kieskeurig als het gaat om de grondsoort, zolang die maar voedselrijk is. Het enige waar klimop echt niet van houdt zijn natte voeten. De grond dient goed waterdoorlatend te zijn. Als je klimop gaat planten moet je daar dus even op letten. Ligt jouw tuin op arme zandgrond? Geen probleem, als je de planten twee keer per jaar, in voor- en najaar, bemest met organische meststoffen zal hij het prima doen.

Verzorging

De verzorging van klimop is vrij eenvoudig. Voor een strakke haag kun je hem het beste twee keer per jaar terugsnoeien tot de gewenste hoogte en breedte. De beste momenten hiervoor zijn april/mei en augustus/september. Een jaarlijkse mestgift met organische meststoffen zorgt ervoor dat de planten altijd voldoende voeding krijgen. Dit houdt ze gezond en zorgt ervoor dat ze goed groeien. Jonge planten kun je het eerste jaar na aanplant geregeld extra water geven tijdens droge en warme periodes. Kortom, met een beetje Tender Love and Care houd je je klimophaag in topvorm!

Als je op zoek bent naar klimop voor je tuin zijn er een paar zaken waar je op kunt letten, zodat je de klimopsoort kiest die het beste bij jouw tuin past.